Kostić: Ulaganje u efikasan zdravstveni sistem najbolja je investicija jedne države

„Kako bi se upoznali sa dostignućima iz raznih oblasti zdravstva, novim tehnologija na nivou naših i institucija regiona i razmijenili iskustva, koja su od neprocjenjivog značaja za unapređenje zdravstvene zaštite na svim nivoima“, naveo je Zoran Kostić sekretar Ministarstva zdravlja
82 pregleda 0 komentar(a)
Sajam medicne, Foto: Prcentar.me
Sajam medicne, Foto: Prcentar.me
Ažurirano: 15.10.2015. 13:24h

Sajam medicine, četvrti po redu, čiji je cilj afirmacija crnogorskog zdravstvenog sistema i promocija medicinske struke i nauke, otvoren je danas u Podgorici.

Sekretar Ministarstva zdravlja Zoran Kostić, kazao je da četvrti sajam pod pokroviteljstvom tog resora organizuje časopis „Medical“ s ciljem afirmacije crnogorskog zdravstvenog sistema i promocije medicinske struke i nauke.

On je pojasnio da „Medical“, kao stručni časopis koji se bavi stručnim medicinskim temama i prati aktivnosti crnogorskih zdravstvenih institucija, na sajmu medicine, već tradicionalno, okuplja predstavnike brojnih zdravstvenih ustanova i farmaceutskih kompanija iz države i regiona.

„Kako bi se upoznali sa dostignućima iz raznih oblasti zdravstva, novim tehnologija na nivou naših i institucija regiona i razmijenili iskustva, koja su od neprocjenjivog značaja za unapređenje zdravstvene zaštite na svim nivoima“, naveo je Kostić.

On je rekao da će učesnici sajama kroz naučne plenarne sesije i prezentacije imati priliku da čuju zanimljiva predavanja iz raznih oblasti medicine i farmakologije, i saznaju više o dijagnostičkim terapijskim mogućnostima javnih i privatnih crnogorskih ustanova.

„Ulaganje u izgradnju kvalitetnog i efikasnog zdravstvenog sistema i očuvanje zdravlja građana, najbolja su i najznačjanija investicija jedne države, koja garantuje bolji i kvalitetniji život, ne samo današnjih već i generacija koje dolaze“, poručio je Kostić.

On je kazao da Ministarstvo zdravlja, kao kreator zdravstvene politike u Crnoj Gori, sprovodi niz aktivnosti u planiranju i upravljanju zdravstvenim sistemom kako bi se obezbijedila kvalitetna, efikasna i dostupna zdravstvena zaštita građana.

Predsjednica naučnog odbora sajma Majda Šahman-Zaimović kazala je da je sajam napravljen na način da se zdravstveni sistem približi opštoj javnosti i da građani imaju priliku da u direktnom kontaktu sa zdrvastvenim radnicima razgovaraju o svojim zdravstvenim problemima, i o onom kako vide zdravstveni sistem danas.

Prema njenim riječima, sajam je napravljen po uzoru na sajmove medicine koji se održavaju u drugim državama, i prateći taj princip, podijeljen je na dva dijela.

„Imamo stručni dio gdje će biti predstavljena stručna predavanja renomiranih stranih i domaćih predavača, a predavanja su akreditovana od medicinske i faramaceutske komore“, kazala je Šahman Zaimović .

Ona je pojasnila da je, pored predavanja, zamišljeno i da se neke teme raspravljaju na okruglom stolu, jer je, kako je navela, taj vid diskusije nekad mnogo bolji za rješavanje tehničkih i aktuelnih problema.

Šahman-Zaimović je kazala da će u drugom dijelu, koji je zamišljen kao edukativno-promotivni, na štandovima biti predstavljene mnoge zdravstvene institucije javnog i privatnog sektora, nove metode i inovacije.

„Tako da će i u tom dijelu javnost biti u mogućnosti da postavlja pitanja, možda čak i riješi neki svoj problem“, rekala je ona.

Sajam je, kako je dodala, zamišljen kao korak više ka uspostavljanju još boljeg i kvalitetnijeg zdravstvenog sistema i zavisi od zanimanja zdravstvene i opšte javnosti.

Institut za javno zdravlje se, prema riječima doktora Agime Ljaljević, tradicionalno predstavlja na Sajmu medicine.

Ona je rekla da ta ustanova predstavlja istraživačke medicinske publikacije.

„Građanima i kolegama predstvaljamo različite vrste istraživanja, uz adekvatan uzorka i po najsavremnijim metodama. Očekujemo da pacijenti pokažu intersovanje za svoju problematiku“, rekla je Ljaljević.

Štand Instituta za jabno zdravlje, kako je navela, posjećen je.

"Vjerujem da će sajam pokazati svoju dobro stranu, jer ljudima omogućava da se upoznaju sa svim mogućnostima za lijčenje u državi", zaključila je Ljaljević.

Sajam će trajati do 17. oktobra od deset do 19 sati. Njegovi učesnici biće zdravstvene, medicinske i farmaceutske institucije, ustanove, kompanije i zdravstvena udruženja.

Bonus video: