Na Kosovo se dobrovoljno vratilo šest porodica

2 komentar(a)
Zorica Kovačević, Foto: Mrs.gov.me
Zorica Kovačević, Foto: Mrs.gov.me
Ažurirano: 15.10.2015. 09:15h

Za šest interno raseljenih porodica, sa ukupno 36 članova, organizovan je dobrovoljni povratak u selo Naklo, koje pripada opštini Peć na Kosovu.

Većina porodica, kako je saopšteno iz Ministarstva rada i socijalnog staranja, do sada je boravilo u Podgorici - tri porodice u kampu Konik 1, dvije porodice u privatnom smještaju na Koniku, dok je jedna porodica boravila u naselju Riverside, u Beranama.

"Svaku od ovih šest porodica na Kosovu čekaju kuće i paket za povratnike - osnovni namještaj, hrana za šest mjeseci i alat i mašine za samozapošljavanje. Kuće su sagrađene na zemljištu koje je donirala opština Peć, kao rezultat pregovora koje su sa lokalnim vlastima vodili IOM i UNHCR, u saradnji sa Ministarstvom rada i socijalnog staranja Crne Gore i Ministarstvom za povratak zajednice Kosova. Sama izgradnja i dio pomenutih paketa za povratnike, obezbijeđeni su kroz projekat Evropske unije RRK 4, koji na Kosovu sprovodi IOM – Međunarodna organizacija za migracije", navodi se u saopštenju Ministarstva.

Prevoz porodica i njihovih stvari i dio povratničkog paketa je, kako se dodaje, obezbijedio Danski savjet za izbjeglice, kroz projekat finansiran sredstvima Evropske unije posredstvom Delegacije Evropske unije u Crnoj Gori kroz projekat "Program pomoći za integraciju i povratak RAE i drugih I/RL-a koji žive u naselju Konik – II faza".

U saradnji sa Ministarstvom rada i socijalnog staranja – Upravom za zbrinjavanje izbjeglica i UNHCR-om, ovaj projekat sprovodi Danski savjet za izbjeglice u partnerstvu sa NVO HELP.

"Budući da nije lako odlučiti se na povratak poslije 16 godina provedenih u drugoj zemlji i drugačijem okruženju, Ministarstvo rada i socijanog staranja, UNHCR, DRC i partnerske organizacije su uložile puno napora da identifikuju porodice koje su voljne da se vrate, da sa kolegama na Kosovu obave sve potrebne provjere, da informišu porodice o mogućnostima ponovne integracije na Kosovu i da ih podrže u procesu donošenja konačne odluke o povratku", dodaje se u saopštenju.

Ova aktivnost nastavak saradnje vladinih, međunarodnih i nevladinih organizacija koje aktivno rade na ostvarivanju trajnih rješenja za raseljena lica. U narednih mjesec dana se očekuje povratak još 15 porodica na Kosovo.

Bonus video: