Crkva na Kruševcu još nije državna

Viši sud utvrdio bitnu povredu odredbi parničnog postupka u prvoj presudi
80 pregleda 8 komentar(a)
crkva Kruševac, Foto: Arhiva Vijesti
crkva Kruševac, Foto: Arhiva Vijesti
Ažurirano: 15.10.2015. 06:04h

Viši sud u Bijelom Polju ukinuo je presudu kojom je odlučeno da državi pripada crkva Svetog Dimitrija, u okviru kompleksa Dvorca kralja Nikole na Kruševcu.

Predmet je vraćen sudiji podgoričkog Osnovnog suda Danilu Jegdiću na ponovno odlučivanje.

Jegdić je zakazao suđenje za 5. novembar.

Prvostepena presuda, kojom je usvojen tužbeni zahtjev države da im se vrati objekat “koji koristi Mitropolija", ukinuta je iz procesnih razloga.

Viši sud u Bijelom Polju tvrdi da je prvostepena presuda zahvaćena bitnom povredom odredaba parničnog postupka, koja se ogleda u propustu prvostepenog suda da Centru savremene umjetnosti, kao posebnom pravnom licu, omogući zastupanje po zakonu i pružanje mogućnosti da učestvuje u parničnom postupku.

"Polazeći od nesporne činjenice da je nekretnina koja je predmet ovog spora upisana kao svojina C.G. - nosilac prava upravljanja Centar savremene umjetnosti, to je i po ocjeni ovog suda postojala procesna smetnja, jer se navedeni subjekti nisu mogli tretirati kao jedno pravno lice", navodi se u obrazloženju Višeg suda.

Oni pojašnjavaju da je nesporna činjenica da je Centar savremene umjetnosti upisan u CRPS kao javna ustanova i da ima svojstvo pravnog lica, pa je pred sudom trebalo da je zastupa direktor ustanove.

Jegdić je, u ukinutoj presudi, obavezao Mitropoliju crnogorsko-primorsku da, u roku od 15 dana od pravosnažnosti presude, preda Dvorsku kapelu (crkvu). On je, kao neosnovan, odbio protivtužbeni zahtjev, kojim je traženo da se utvrdi da je Srpska crkva stekla pravo svojine na tu nepokretnost.

Sudija smatra da Mitropolija nije mogla održavanjem objekta steći pravo na svojinu i da nijesu priložili nijedan dokaz da je objekat ikada bio u njihovoj svojini.

Bonus video: