Đaci znaju što ni Google ne zna

Decenija jedinstvenog kviza u Crnoj Gori, barskog “Koliko poznajem svoj grad”, autor Željko Milović priča kako je sve počelo
569 pregleda 1 komentar(a)
Dejan Paladin, Dženana Muhadžić, Mate Šaltić, Ivan Lukić, Foto: Privatna arhiva
Dejan Paladin, Dženana Muhadžić, Mate Šaltić, Ivan Lukić, Foto: Privatna arhiva
Ažurirano: 25.11.2018. 18:42h

Šta je klijecer (zrikavac), čemu služi obarek (kuvano jelo), s kojom je radio-stanicom bila povezana radio-stanica Volujica 1903. godine, kako se zvao mašinovođa iz antologijske priče “Pisak lokomotive” Milenka Ratkovića, odakle su u Bar došli braća bogataši i velikoposjednici Vaso i Simo Marić i otpočeli u Bartuli industriju maslinovog ulja...

To su samo neka od 60 pitanja postavljenih ove nedjelje u finalu jedinstvenog crnogorskog kviza “Koliko poznajem svoj grad”, kojim je u Baru desetu godinu zaredom obilježen 24. novembar - Dan opštine.

Pod mentorstvom profesora Dejana Paladina prva tri mjesta osvojili su đaci OŠ “Jugoslavija” - Ivan Lukić, Matea Šaltić i Dženana Mehadžić.

Organizatori su tradicionalno bili Sekretarijat za opštu upravu i društvene djelatnosti, sa NVU “Mediteran Multimedia” - bivši “Barinfo”, uz tehničku podršku Foto-studija “Petović”, a voditelj je bio autor kviza - novinar, književnik i publicista Željko Milović.

“Želja da pokrenem kviz o Baru za osnovce javila mi se ljeta 2009. i to se negdje poklopilo sa polaskom moje kćeri u drugi razred i njenim učenjem o zavičaju, gdje sam kao autor monografija o Baru bio gostujući predavač u školi. Reakcija djece željne znanja o ulicama i gradu čiji su dio bila je fascinantna, pa mi se činilo izuzetno zanimljivim da saznam koliko uopšte podataka o Baru nose od kuće i kojima raspolažu, naročito kad su u starijim razredima. Predstavio sam tu ideju Borisu Mijoviću, tadašnjem sekretaru za opštu upravu i društvene djelatnosti, koji je sa oduševljenjem vidio kviz kao svojevrsnu dugoročnu misiju podizanja opšteg znanja o opštini i uključio ga u akcioni plan ‘Bar po mjeri djeteta’”, kaže za “Vijesti” Milović.

Svaka od deset barskih osnovnih škola delegirala je tri učenika uz mentora za polufinalno takmičenje, a od 30 polufinalista troje sa najviše osvojenih poena išlo je u veliko finale.

"Ostala mi je još neispunjena želja da sve odbornike barske Opštine testiram bar jednim polufinalnim pitanjima za osnovne škole, mislim da bi rezultat bio vrlo zanimljiv".

Ističući veoma važnu podršku tadašnje predsjednice barske Skupštine Branke Nikezić, ”pasioniranog kvizoljupca”, Milović je kazao da u prvim danima škole nisu dijelile oduševljenje pokretača, naročito nastavnici istorije “kojima bi to bio dodatni rad, a bez nadoknade”.

No, vremenom je došlo “sve na svoje”, Milović je osmišljavao pitanja iz svih mogućih sfera života grada – istorije, geografije, biologije, sporta, muzike, kulture, lingvistike, “čak i bezazlenih uličnih trivija”, a uvijek je bilo najmanje deset odsto trik-pitanja koja od učenika zahtijevaju “mozganje”.

“Odrastao sam na neprevaziđenoj ‘Kviskoteci’ čiji sam dio prenio u moj kviz u kojem su prva i posljednja igra preslikane... A ostale dvije igre: Da/Ne pitalice i Ko će bliže, iskristalisale su se već nakon prve godine i od tada je struktura nepromijenjena. Dva kviza održana su 2011. godine, a na oba je pobijedio Goran Pavlović iz Mrkojevića, takmičar sa najupečatljivijim nivooom znanja u deset godina trajanja. Tada počinje i priča o malom čudu iz Mrkojevića jer je škola u Pečuricama započela svoj neprikosnoveni put uspjeha, njeni takmičari su imali najviše nagrada do sada, za što je najzaslužniji skoro fanatično predani profesor istorije Milan Šćekić, koga je u svemu podržavao tadašnji direktor Muharem Muratović. Šćekić je nekoliko mjeseci spremao svoje đake za kviz... Rezultat je bio takav da su me neke škole, pola u šali - pola u zbilji, pitale da li je moguće da se Mrkojevići udalje sa kviza jer sa njima takmičenje nema smisla“.

Milović ističe da je najbolji mentor ipak Paladin jer je svake godine barem jedan njegov učenik bio u finalu.

Trojici uspjelo da odbrane titulu

Ove godine, za zvanje najboljeg trebalo je znati i dužinu gradske plaže, broj automobila u Baru 1945. godine, ime prvog komandanta prve oslobođene teritorije 13. jula 1941, narodne nazive za voće i povrće, opis kružne petlje na pruzi Bar - Virpazar... što je sve znao Ivan Lukić - lanjski pobjednik.

Prije njega, titulu su odbranili samo Goran Pavlović i Bodin Orlandić, kome je takođe mentor bio Paladin.

“Nakon jedne od pobjeda, Milan Šćekić je rekao da je ovaj kviz postao dio našeg, barskog identiteta, bitan za zdravo odrastanje djece. Tu nemam što da dodam. Iako je nivo znanja, generalno, sve niži kako koja generacija dolazi, uvijek se među njima nađu bar troje koji zablistaju. Neki od njih koji su nekada bili u finalu, a danas su na fakultetu ili u srednjoj školi, znaju da mi kažu kako na Bar gledaju potpuno drugačijim očima otkako su se spremali za kviz. Neki od njih upravo zbog kviza su poželjeli da upišu istoriju. Veće priznanje za autora projekta na treba”.

Bonus video: