Opština Tivat pod čudnim okolnostima ostala bez vrijednog placa u centru

"U ovom poslu Opština Tivat je oštećena za ogroman novac i u pitanju je teški organizovani krininal,“ kazao je danas novinarima Mirko Kovačević iz TAA, pozivajući Vrhovno državno tužilaštvo da se pozabavi ovim slučajem
155 pregleda 18 komentar(a)
Tivat, Foto: Anton Marković
Tivat, Foto: Anton Marković
Ažurirano: 13.10.2015. 19:09h

Opština Tivat pod čudnim je okolnostima ostala bez vrijednog placa u centru grada koji je bio njena svojina i volšebno je prepisan na privatnu kompaniju „C-Vračar“ iz Herceg Novog. Pokazuju to dokumenti do kojih je došla NVO „Tivatska antikorupcijska akcija“ (TAA), čiji su predstavnici uvjereni da je u ovom slučaju riječ ili o teškom kriminalu ili o ogromnoj neodgovornosti lokalne uprave u obavljanju njenih poslova.

Plac u centru grada, odmah iza prvih objekata na gradskoj rivi Pine, bio je svojina Opštine Tivat koja ga je stekla nacionalizacijom 1960-ih. Jedan od privatnih vlasnika tada je dobio obeštećenje, dok su nasljednici drugog prije desetak godina ispostavili zahtjev za restituciji u vodili sudske sporove sa Opštinom, koji su okončani u njihovu korist pa im je lokalna uprava tek prije dvije godine isplatila obeštećenje. Ipak, prethodno je Opština Tivat pod čudnim okolnostima već formalno ostala bez placa od 1.594 kvadrata, za kojeg je 2013. bivšim vlasnicima isplatila skoro 380.000 eura obeštećenja.

Naime, 2010. godine Uprava za nekretnine (UZN) je prihvatila zahtjev izvršnog direktora preduzeća „C-Vračar“ a.d. iz Herceg Novog Ilije Kovača da na predmetnom placu površine 1.594 kvadrata, „briše pravo svojine upisano u korist Opštine Tivat, a moje pravo korišćenja, pretvori u pravo svojine“. Kovač se pozvao na presudu Osnovnog suda u Kotoru koja je postala pravosnažna 2005, a u kojoj je presuđeno da se „C- Vračar“ upiše kao jedini korisnik kompletne parcele broj 2285 KO Tivat. Iako se u katastru nakon te presude „C-Vračar“ vodio kao jedini korisnik, a Opština Tivat kao jedini vlasnik tog zemljišta, UZN je marta 2010. prihvatila Kovačev zahtjev i njegovo pravo „korišćenja“ pretvorila u pravo „svojine“. To riješenje potisao je tadašnji načelnik tivatskog katastra, Rajko Hajduković.

Pritom, međutim, sudeći prema obrazloženju riješenja UZN, „C-Vračar“ nije priložio dokaz da je ikada od Opštine Tivat kupio zemlju čiji je bio korisnik od ranih 1960ih. Tada je naime, lokalna uprava u Tivtu „C-Vračaru“, tada državnoj firmi sa sjedištem u Beogradu, ustupila na korišćenje (ne i u vlasništvo) parcelu koja je nakon nacionalizacije, bila u opštinskoj svojini, sa namjenom da „C-Vračar“ na njoj podigne „montažnu samoposlugu tip 500“. Po članovima 419 i 420 Zakona o svojinsko-opravnim odnosima na koje se 2010. pozvao Kovač, a UZN prihvatila njegov zahtjev, stoji da „zemljište za koje u postupku privatizacije ili stečaja nije plaćena tržišna naknada, ostaje u svojini države“.

Vlasnik firme koja je stečana u postupku privatizacije i stečaja, što je bio slučaj sa hercegnovskom kćerkom-kompanijom beogradskog „C-Vračara“, morao je, da bi UZN prihvatila njegov zahtjev za upisivanjem prava svojine na državnu imovinu koja mu je svojevremeno data na korišćenje, da priloži mišljenje „organa nadležnog za poslove privatizacije, a u slučaju stečaja Privrednog suda“ da je platio tržišnu naknada za tu zemlju.

„To se nikada nije desilo, a UZN je i pored toga opštinski plac od 1.594 kvadrata, koji nikada nije bio svojina beogradskog „C-Vračara“, upisala na istoimenu firmu iz Herceg Novog. Tada se dešava i najčudniji momenat u ovoj priči jer nadležni u Opštini Tivat uopšte ne koriste svoja prva iz upravnog postupka i ne podnose žalbu Ministarstvu finasija da ospori evidentno nezakonito prvostepeno riješenje UZN, niti podnose krivične prijave protiv službenika tivatskog Katastra koji su takvo riješenje donijeli, bez uporišta u zakonu. „C-Vračar“ postaje formalni vlasnik vrijedne imovine, i odmah nakon toga ulazi u zajednički posao sa privatnom firmom „Dana Komerc“ iz Tivta, sa kojom zajedno na mjestu nekadašnje montažne samoposluge podiže veliki stambeno-poslovni objekat. U ovom poslu Opština Tivat je oštećena za ogroman novac i u pitanju je teški organizovani krininal,“ kazao je danas novinarima Mirko Kovačević iz TAA, pozivajući Vrhovno državno tužilaštvo da se pozabavi ovim slučajem.

Mitrović: „C-Vračar“ dobio na sudu

Rita Mitrović, direktorica Direkcije za imovinu Opštine Tivat, kazala je danas da je „C-Vračar“ postao jedini korisnik placa u centru Tivta nakon što je u njegovu korist pravosnažno okončan postupak koji su ta firma i Opština godinama vodili početkom 2000-ih.

„Tu smo primijenili sva raspoloživa pravna sredstva, išlo se čak i do revizije postupka koju je naložio Vrhovni sud, ali je na kraju postupak okončan u njihovu korist i „C-vračar“ upisan kao korisnik. Oni su kasnije tu presudu iskoristili kao argument kod UZN da se upišu pravo svojine nad parcelom 2285, pozivajući se na članove 419 i 420 Zakona o svojinsko-pravnim odnosima,“ objasnila je Mitrović novinarima. Ona, međutim, nije mogla da odgovori zašto se Opština 2010. nije žalila na riješenje UZN kojim je pravo „korišćenja“ državne zemlje u centru Tivta, pretvoreno u pravo „svojine“ za privatnu firmu iz Herceg Novog i zašto nije podnijela krivične prijave protiv službenika katastra koji su to upisali.

Supermarket izgorio 2006, Opština 2013. plaćala obeštećenje

Montažni supermarket „C-Vračara“, koga je u međuvremenu preuzela firma „Pantomarket“ kontroverznog hercegnovskog biznismena Panta Vučurevića, do temelja je izgorio u požaru koji je pod sumnjivim okolnostima izbio 2006. Uprkos tome, Opština Tivat je 2013. „Dana Komercu“ umanjila iznos komunalija za novu stambeno-poslvnu zgradu koja se gradi na toj lokaciji, za površinu objekta montažne samoposluge koja nije postojala već sedam godina.

Iste godine Opština Tivat prihvata da sudske sporove koje su protiv nje vodili nasljednici bivih vlasnka tog placa, okonča plaćajući obeštećenje od ukupno skoro 385 hilljada eura, uključuji i sudske troškove, iako je ta zemlja volšebno, još tri godine ranije postala svojina“ „C-Vračara“. Opština je bivšim vlasnicima platila naknadu od 480 eura u jednom slučaju, a u drugom od 350 eura po metru kvadratnom. Realna tržišna vrijednost je mnogo veća, pa se može zaključiti da je „C-Vračar“ besplatno dobio plac vrijednosti od oko milion eura.

„Iako je to urađeno još 2010. odgovorni u Opštini Tivat na čijem je čelu tada bio predsjednik Dragan Kankaraš (DPS) podatak da je imovina lokalne uprave umanjena za plac vrijedan oko milion eura, te godine nisu saopštli javnosti, niti su o tome konsultovali lokalni parlament,“ istakao je Mirko Kovačević.

Bonus video: