Rajević: Vlast zaboravila na Lesa Ivanovića

"Aktuelna vlast koja je spremna da zaboravi na jubilej koji se odnosi na najboljeg cetinjskog pjesnika XX vijeka, nesumnjivo je spremna i na to da Cetinju oduzme status kulturne prijestonice Crne Gore i da ga svede na partijsku tvrđavu u kojoj bi se dovijeka njegovao kult vođe što Cetinju,” stoji u saopštenju
64 pregleda 3 komentar(a)
Bojan Rajević, Foto: Demokrate
Bojan Rajević, Foto: Demokrate
Ažurirano: 13.10.2015. 14:28h

Danas se navršava 50 godina od smrti Aleksandra Lesa Ivanovića a tužno je što ovaj jubilej na Cetinju, koje pjesnik nikada nije napuštao, prolazi bez ikakvog znamenja da je ovaj pjesnik ikada u njemu živio, poručuju Demokrate.

“Nema ulice sa Lesovim imenom, nema njegove biste u užem gradskom jezgru gdje bi se turisti mogli fotografisati sa pjesnikom, niti ikakvog drugog spomen-obilježja. Nema ni naučnih skupova organizovanih u čast ovog pjesnika, iako su ovakvi jubileji, po pravilu, trenuci kada se uspostavlja prva jasnija književno-istorijska vizura pjesnikovog djela i epohe u kojoj je živio”, navodi se u saopštenju Bojana Rajevića, člana Glavnog odbora Demokrata.

Utisak je da je vlast ili zaboravila na ovaj jubilej ili da i ovom prilikom namjerno izbjegava da njeguje kolektivna sjećanja na autore iz književne prošlosti koji, smatra Rajević, homogenizuju crnogorske građane bez obzira na to kako se nacionalno, vjerski ili ideološki osjećali.

Dodaje da je Ivanović upravo jedan od takvih književnika, prema kojemu svi u Crnoj Gori gaje nepodijeljeno osjećanje čitalačke simpatije.

“Mora se upozoriti da ovakav odnos prema književno-istorijskim veličinama dovodi i do jedne, po crnogorsku prijestonicu, izuzetno pogubne posljedice. Aktuelna vlast koja je spremna da zaboravi na jubilej koji se odnosi na najboljeg cetinjskog pjesnika XX vijeka, nesumnjivo je spremna i na to da Cetinju oduzme status kulturne prijestonice Crne Gore i da ga svede na partijsku tvrđavu u kojoj bi se dovijeka njegovao kult vođe što Cetinju, razumije se, ni najmanje ne bi služilo na čast,” stoji u saopštenju.

Demokrate smatraju da je, zarad očuvanja identiteta Cetinja, neophodno čuvati kolektivno sjećanje na naše znamenite umjetnike, jer su u njihovom opusu u najboljem svjetlu prezentovani crnogorska kultura i identitet.

Bonus video: