Ukradena kamera koja je "vrebala" risove

Već peti put da su kamere na meti pojedinaca, čime se nanosi ogromna šteta
117 pregleda 4 komentar(a)
ris, Kosovo, Foto: Ekogroup
ris, Kosovo, Foto: Ekogroup
Ažurirano: 13.10.2015. 08:28h

Još jedna kamera-zamka Centra za zaštitu i proučavanja ptica (CZIP) ukradena je na Prokletijama.

Iz te NVO su saopštili da je jedina funkcija specijalne kamere bila da eventualno potvrdi i utvrdi brojnost balkanskog risa u Crnoj Gori.

Riječ je o vrsti koja je praktično pred istrebljenjem, a nadu da se to ipak neće desiti podgrijala je fotografija prirodnjaka iz organizacije ERA GROUP koja je prošle zime kamerom-zamkom snimila risa na Kosovu.

Aleksandar Perović iz NVO CZIP pojasnio je da se kamera isključivo koristi u svrhu monitoringa divljih životinja.

“Ovo je već peti put da su kamere na meti pojedinaca, čime se nanosi ogromna šteta kako organizaciji tako i zaštiti prirode u Crnoj Gori”.

Perović tvrdi da CZIP jedini u Crnoj Gori koristi kamere-zamke i da “zapanjuje činjenica da je opstrukcija konstantna”, iako je na svakoj jasno i vidljivo napisana njena funkcija, vlasništvo i kontakt telefon.

“Pored zadovoljavajuće saradnje sa lokalnim stanovništvom, lovačkim organizacijama i lugarima, ovakvim neodgovornim postupcima i konstantnim krađama, uskraćuju nam se resursi za potrebe valjanog monitoringa, čiji se podaci mogu iskoristiti i za potrebe definisanja potencijalnih NATURA 2000 lokaliteta”.

On je apelovao na sve građane, koji naiđu na kameru-zamku, da je ne diraju i da slijede upustva koja su na njoj jasno naznačena.

Bonus video: