Pokret za neutralnost i LGBT Forum Progres: Za dijalog, nenasilje i vladavinu prava

"Dijalog je i najbolji način da se otklone sve unutar crnogorske podjele od kojih su mnoge vještačke i održavaju se iz političkih i klanovskih interesa i razloga”, saopštili su iz ovih NVO
0 komentar(a)
LGBT, protest, Foto: Savo Prelević
LGBT, protest, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 12.10.2015. 13:22h

Nevladine organizacije “Pokret za neutralnost Crne Gore” i “LGBT Forum Progres” se zalađu za demokratske kapacitete, političku i građansku volju, razvoj tolerancije, priznavanja i poštovanja ljudskih prava građana Crne Gore bez obzira da li će ona biti vojno neutralna ili u članstu NATO saveza, saopšteno je iz ovih NVO.

“Pokret za neutralnost Crne Gore” se, kako piše u saopštenju, zalaže se za vojnu neutralnost Crne Gore cijeneći da je ona prednost kojom se pruža značajan doprinos razvoju kulture dijaloga, nenasilja i mira.

“LGBT Forum Progres”, kako navode, teži demokratskoj Crnoj Gori u kojoj će LGBT zajednica biti bezbjedna i društveno prihvaćena. Obje organizacije su građanske orijentacije, privržene demokratskim principima ističući pluralizam i slobodu mišljenja kao i vrijednosti uvažavanja, tolerancije, jednakosti i ravnopravnosti.

“Vjerujemo u snagu političkog i demokratski argumentovanog dijaloga kao najboljeg mehanizma da se otvoreno razgovara o savremenim izazovima i dilemama. Dijalog je i najbolji način da se otklone sve unutar crnogorske podjele od kojih su mnoge vještačke i održavaju se iz političkih i klanovskih interesa i razloga”, saopštili su.

Oni smatraju da su vladavina prava i poštovanje ljudskih prava i sloboda ključne vrijednosti demokratskog društva. “To je koncept koji afirmišemo i zastupamo bez obzira na konačnu odluku oko vojne neutralnosti Crne Gore ili njenog članstva u NATO”, ističu oni.

“Pokret za neutralnost Crne Gore” potvrđuje svoj nesporni antimilitarstički i mirovni kredibilitet kao i senzibilitet prema ugroženim i osjetljivim društvenim grupama uključujući i privrženost poštovanju ljudskih prava svih građana Crne Gore bez obzira na njihove međusobne razlike, uvjerenja i lična svojstva.

“'Pokret za neutralnost Crne Gore' snažno odbacuje i osuđuje nasilje, mržnju i agresiju svake vrste prema LGBT zajednici i prema istoj izražava poštovanje i solidarnost u borbi za promjene i društvenu jednakost i ravnopravnost“, zaključili su oni.

Bonus video: