Marković: Vlada CG po mnogim parametrima otvorenosti i transparentnosti prednjači u regionu

„Ali nas ne treba da zanima koliko smo u otvorenosti i stepenu uključivanja građana u kreiranju javnih politika ispred nekog, već koliko smo iza onih koji su najbolji“, poručio je Marković na javnim konsultacijama o akcionom planu Partnerstva za otvorenu upravu
52 pregleda 8 komentar(a)
Duško Marković, Foto: Zoran Đurić
Duško Marković, Foto: Zoran Đurić
Ažurirano: 12.10.2015. 10:14h

Vlada Crne Gore, po mnogim parametrima otvorenosti i transparentnosti, prednjači u regionu i u potpunosti je spremna na konstruktivnu saradnju sa civilnim sektorom i najširom društvenom zajednicom, poručio je potpredsjednik Vlade Duško Marković.

On je objasnio da Vlada prednjači kazao u regionu, i to ne po državnim, već po mjerilima drugih i naprednijih.

„Ali nas ne treba da zanima koliko smo u otvorenosti i stepenu uključivanja građana u kreiranju javnih politika ispred nekog, već koliko smo iza onih koji su najbolji“, poručio je Marković na javnim konsultacijama o akcionom planu Partnerstva za otvorenu upravu.

Prema njegovim riječima, Vlada je iskreno i u potpunosti spremna na otvorenu i konstruktivnu saradnju sa civilnim sektorom i najaširom društvenom zajednicom, uključivanjem čitave crnogorske javnosti u kreiranje politika od opšteg interesa.

„Stoga, jačanje odnosa sa civilnim sektorom ne doživljavamo kao nešto prolazno, već kao iverzabilan proces podizanja nivoa demokaratskog stanadarda našeg društva“, rekao je Marković.

On je podsjetio da su sistem Partnerstva za otvorenu upravu resetovali i pravno ga uredili na najbolji mogući način.

„Imenovan je Operativni tim sa manadatom od četiri godine, sa prisustvom civilnog sektora u timu, što je jedno od rijetkih, ali i jedno od najpravičnijih rješenja“, precizirao je Marković.

Ambasadorka Sjedinjenih Američkih Država u Crnoj Gori, Margaret En Uehara, kazala je da je cilj Akcionog plana Partnerstva za otvorenu upravu da unaprijedi transparentnost.

„Transparentnost je nabolji čuvar od korupcije“, ocijenila je Uehara.

Ona je kazala da u demokratiji građani mogu da računaju na odgovornost vlade. „Oni to mogu da rade ako je vlada otvorena i transparenta u onom što radi“.

Uehara je ukazala na značaj učešća civlnog društva u radu Vlade. „Konstruktivan pristup između Vlade i civilnog društva može da ostvari ogromon utacaj u mnogim oblastima“.

Ambasador Velike Britnije u Podgorici, Jan Viting, kazao je da ovu inicijativu ta država smatra izuzetno važnom.

„Jedan od najvažnijih aspekata Partnerstva za otvorenu upravu je neposredna komunikacija građanina sa Vladom i administracijim“, ocijenio je Viting.

On je naveo da transparentna politika otvorene Vlade direktno doprinosi jačanju povećanja povjerenja građanina u sistem. „Ovakva transparentnost doprinosi uspostavljanju partnerskog osnosa i sa nevladinim organizacijama (NVO), jer, kako je rekao, Vlada i NVO imaju isti cilj, izgradnju demokratskog i otvorenog društva.

„Ove javne konsultacije, odličan su primjer transparatente politike i otvorne Vlade“, zaključio je Viting.

Predstavnik Mreže za afirmaciju nevladinog sektora (MANS), Vuk Maraš. kazao je da u toj organizaciji Partnersvo za otvorenu upravu doživljavaju kao forum gdje je potrebno definisati najvažnije mjere za Crnu Goru, kako bi se njen ukupni pravni, institucionalni, ali i praktični okvir unaprijedio.

„Za nas je najvažnija borba protiv korupcije i organizovanog kriminala. Stvaranje preduslova da se konačno dobiju pravi rezultati u borbi protiv korupcije i organizovanog kriminala, pogotovo onih na najvišem nivou vidimo kao prioritet Crne Gore, kako Vlade, tako i civilnog sektora“, kazao je Maraš.

On je ukazao na konkretne mjere koje je MANS predložio, a tiču se mjera povećavanje transparetnosti uprave u radu, sprečavanja malverzacija u izbornom procesu i otkrivnja odgovornih za procese privatizacija.

Dvije mjere, kako je naveo, su najvažnije, a to je da se sačini analiza povezanosti javnih funkcionera sa strukturama organizovanog kriminala i korupcije na najvišim nivoima i kriminalizacija nezakonitog bogaćenja javnih funkcionera.

„Odnos Vlade prema tim mjerama pokazaće stvarnu volju za borbom protiv orgnizovanog kriminala i korupcije na najvišim nivoima“, poručio je Maraš.

Predstavnik Instituta Alternativa (IA), Dina Bajramspahić, ukazala je na nedovoljno učešće NVO u kreiranju javnih politika.

Ta NVO, prema njenim riječima, predložila je mjere koje se tiču unapređenja transparentnosti trošenja budžetskih sredstva i javnih nabavki, javno privatnih partnerstava i koncesija, kapitalnog budžeta.

IA je, kako je rekla, predložila i mjere u vezi sa unapređenjem rada etičkog odbora, transparentnosti rada Vlade, posebno njenih sjednica.

„Usaglašavanja statitstike organa u oblasti krivičnog pravosuđa, unapređenje sprovođenja zakona o tajnosti podataka posebno u djelu poštovanja rokova za uklanjanje oznaka tajnosti, unapređenje transpararentnosti lokalnih samouprava posebno u procedurama zapošljavanja, dodjeljivanja koncesija i glasnja po svim tačkama dnevnog reda skupština opština, ukjučivanje civilnog društva u Savjet za vladavinu prava i unapređenje transparentnosti pregovaračkog procesa“, dodala je Bajramspahić.

Predstavnica Centra za razvoj NVO (CRNVO), Marina Vuković, rekla je da će Akcioni plan smatrati uspjšnim tek onda kada definisane aktivnosti budu realizovane.

„Mjere koje je CRNVO predložio odnosiće se na unapređenje saradnje između Vlade i NVO, i na većem uključivanju građana i zainteresovane javnosti u proces donošenja odluka“, precizirala je Vuković.

Predstavnik Centra za građansko obrazovanje, Boris Marić, kazao je da je ocjena te organizacije da je mnogo više društvenog dijaloga nego rezultata.

„Predložili smo objavljivanje svih doktorskih i magistarskih radova visokoškolsih ustanova u Crnoj Gori sa akcentom na one koji su radili javni fukcioneri“, rekao je Marić.

Bonus video: