Danilovgrad: Saradnjom sa opštinom do kvalitetnijih uslova u vrtiću

„Opština Danilovgrad učestvuje u raznim projektima, kako materijalno, tako i finansijski, a sve u cilju kvalitetnijeg razvoja i učenja djece“, naveli su iz vrtića „Irena Radović“
90 pregleda 0 komentar(a)
djeca, Foto: Shutterstock
djeca, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 11.10.2015. 14:04h

U danilovgradski vrtić „Irena Radović“ upisano je 400 djece, a ta ustanova sarađuje sa opštinom Danilovgrad u cilju obezbjeđivanja kvalitetnijeg razvoja i učenja mališana.

Iz te javne predškolske ustanove (JPU) agenciji MINA kazali su da je njihova posebna vrijednost izuzetna saradnja sa lokalnom samoupravom i zajednicom u nastojanju da se obezbijede što kvalitetniji uslovi za boravak, rad i učenje djece.

„Opština Danilovgrad učestvuje u raznim projektima, kako materijalno, tako i finansijski, a sve u cilju kvalitetnijeg razvoja i učenja djece“, naveli su iz vrtića „Irena Radović“.

Oni su rekli da sarađuju i sa lokalnim privrednicima i preduzetnicima koji, kako su dodali, nesebično pomažu da djeca dobiju što kvalitetnije uslove za bezbjedno, sigurno, kreativno, stimulativno učenje i rast.

Ta JPU, kako su naveli, vaspitno obrazovni rad realizuje, pored matičnog objekta, i u vaspitnim jedinicama „Zora Šaranović“ u Spužu, „Ždrebaonik“ i „Donje Selo“.

Ove školske godine se, kako su saopštili, 400 djece upisalo u tu JPU, uz dalju tendenciju upisa.

Oni su kazali da je 92 djece do tri godine raspoređeno u tri jaslene vaspitne grupe, dok je 308 djece, od tri godine do polaska u školu, raspoređeno u devet vaspitnih grupa vrtića.

Od tog broja, kako su precizirali, dvije su mlađe vaspitne grupe, dvije srednje, tri starije vaspitne grupe i dvije mješovite, i to u Ždrebaoniku i Donjem Selu.

Iz vrtića „Irena Radović“ naveli su da je njihovo radno vrijeme od šest do 17 sati i dodali da se u vaspitnim jedinicama „Ždrebaonik“ i „Donje Selo“ realizuje poludnevni program.

Oni su ukazali na to da sa roditeljima ostvaruju konstruktivnu saradnju i komunikaciju i naveli da oni aktivno učestvuju prilikom organizovanja raznih aktivnosti, izložbi i priredbi.

Iz danilovgradskog vrtića kazali su da je, cijeneći konfiguraciju terena i razuđenost Opštine u čijem se adminstrativnom centru nalazi veliki broj seoskih naselja, ta JPU bila dio pilot programa „Interaktivne službe“ koje je Ministarstvo prosvjete realizovalo uz podršku UNESCO-a.

U sklopu tog projekta pružale su se, kako su objasnili, usluge ranog i predškolskog vaspitanja i obrazovanja djeci koja žive u seoskim područjima Donji Zagarač i Slap.

Iz te JPU kazali su da su vaspitači tokom projekta vaspitači prošli niz obuka, a služba je opremljena neophodnom didaktikom da bi odgovorili na potrebe djece.

Iz danilovgradskog vrtića su pojasnili da su vaspitači bili angažovani kao „interaktivni“ tim i, kroz posjete porodicama i djeci, promovisali programe i aktivnosti koje su se odnosile na učenje i razvoj djeteta.

„Ocjene zaposlenih i korisnika je da takve aktivnosti povećavaju broj djece kojima se pružaju usluge predškolskog vaspitanja i obrazovanja i utiče na efikasan i efektivan razvoj djece koja žive u seoskim područjima“, kazali su iz te JPU.

Bonus video: