Papirologija koči gradnju 320 grobnica na Čepurcima

Stanović je kazao da je na groblju „Čepurci“ u toku postavljanje video nadzora na komemorativnom trgu i kapelama
5 komentar(a)
groblje, Čepurci, Foto: Luka Zeković
groblje, Čepurci, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 10.10.2015. 16:36h

Na Čepurcima nema slobodnih grobnica, a pravljenje novih ne može još da počne zbog žalbe državnoj komisiji jednog od učesnika na tenderu za izgradnju 320 tipiziranih grobnica. Kako je „Vijestima“ objasnio direktor preduzeća „Pogrebne usluge“ Slobodan Stanović plan je da se na 3.000 metara kvadratnih na Zabjelu izgradi 320 grobnica, odnosno prošire „Čepurci“.

„Nemam informaciju kada treba da bude završena ta procedura, ali se nadam da ćemo brzo početi sa proširenjem. Dok se to ne uradi, građanima je na raspolaganju groblje u Zagoriču, tamo nema puno slobodnih grobnica, ali obezbjeđuju obavljanje djelatnosti do početka realizacije navedenog projekta“, kazao je Stanović. On je rekao da su sproveli otvoreni postupak javne nabavke za izgradnju tih grobnica na „Čepurcima“.

„Radovi će obuhvatiti i ugradnju elektroinstalacija jake struje, vodovoda i kanalizacije i uređenje terena, a vrijednost je 260.000“, naglasio je Stanović. On je rekao da je u planu i dalje proširenje „Čepuraka“ iznad parkinga.

“Tamo ima parcela od preko osam hiljada kvadrata, privatnih vlasnika. Namjena je prema DUP-u urađenom davno da to bude „groblje zaslužnih građana“, pa je u toku postupak odabira obrađivača DUP-a „Čepurci“ da se uradi prenamjena, odnosno da bude groblje za opštu upotrebu“, kazao je Stanović.

On je rekao da je Glavni grad „ozbiljno ušao u taj projekat“, a time bi na duži period obezbijedili dovoljan broj grobnica.

„Na groblju u Zagoriču će započeti izgradnja nadstrešnice, završeno je idejno rješenje, a čeka se glavni projekat. Pokrivaće površinu od oko 170 kvadrata. Na kapeli naši radnici su obnovili fasade pojačanom izolacijom, promijenjena je bravarija, a pola zida je zatvoreno staklom da bi se unutrašnjost zaštitila od vremenskih neprilika“, kazao je Stanović. B. Ž.

Više čuvara da bi spriječili krađe

Stanović je kazao da je na groblju „Čepurci“ u toku postavljanje video nadzora na komemorativnom trgu i kapelama, a nastojaće i da obuhvate i širi prostor groblja.

„Ranije je bilo slučajeva skrnavljenja spomenika i krađa po groblju. Većim brojem čuvara i čestim obilascima postigli smo značajno smanjenje krađa i skrnavljenja spomenika“, kaže Stanović.

Bonus video: