Ministarka spremna za NATO, vojnici nisu

Vojnici “masovno taksiraju i stražare da bi prehranili porodice”
26 komentar(a)
Nenad Čobeljić, Foto: Zoran Đurić
Nenad Čobeljić, Foto: Zoran Đurić
Ažurirano: 09.10.2015. 15:00h

U materijalno-socijalnom smislu, za NATO su spremni samo ministarka odbrane Milica Pejanović - Đurišić i načelnik Generalštaba Dragana Samardžić i nekoliko njihovih najbližih saradnika, ali ne i zaposleni u Vojsci, ocijenio je predsjednik Sindikata odbrane i vojske (SOVCG) Nenad Čobeljić.

On je saopštio da nije siguran da je Vojska, “čiji zaposleni u vanredno vrijeme masovno taksiraju, stražare i bave se drugim poslovima da bi prehranili porodice, spremna za NATO”, što je prije dva dana ustvrdila ministarka .

“Ogromna većina pripadnika Vojske i Ministarstva to nisu jer ne mogu da sa svojim zaradama, koje su ispod prosječnih u državi, skrpe kraj s krajem... jer je potrošačka korpa za četvoročlanu porodicu duplo veća od njihovih mjesečnih zarada. O najugroženijim kategorijama, a to su vojnici po ugovoru, civilna lica na službi u Vojsci, državni službenici u Minstarstvu odbrane i podoficirski kadar, i njihovoj borbi za golo preživljavanje suvišno je detaljisati. Kako je, u ovim uslovima, tek onima koji nisu riješili stambeno pitanje, a njih je većina“.

Čobeljić je ocijenio da nije siguran da se u NATO može integrisati Vojska u kojoj je nivo zaštite na radu veoma nizak, u kojoj se godinama ne obezbjeđuju zaštitna odijela za rad, a decenijama se štedi na sistematskim zdravstvenim pregledima zaposlenih.

“Možda nije uslov da u NATO uđemo zdravi. Štedilo se na kolektivnom osiguranju zaposlenih od povreda na radu, na plaćanju dežurstava i prekovremenog rada, na prevozu do radnog mjesta, ukinut je dodatak za prekomande...“.

Čobeljić je saopštio da ministarka “još živi u ubjeđenju” da kapetan mjesečno zarađuje 850 eura.

“To je javno izjavila i nikada nije opovrgla, iako smo joj objasnili da u Vojsci kojoj je ona ministarka potpukovnik zarađuje 200 eura manje od njenog kapetana. Da gospođa ministarka u svojoj glavi ministruje nekom imaginarnom vojskom sa pristojnim standardom dokaz je i njeno odbijanje da višak finansijskih sredstava Ministarstva odbrane na kraju 2014. godine podijeli zaposlenima u vidu jednokratne pomoći“.

Bonus video: