Pitaju izabrane ljekare da li žele otpremninu

Nastavljena optimizacija javne uprave, anketiraju zaposlene u ustanovama javnog zdravlja
224 pregleda 3 komentar(a)
Dom zdravlja, Nikšić, Foto: Luka Zeković
Dom zdravlja, Nikšić, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 24.11.2018. 17:17h

Optimizacija javne uprave Crne Gore nastavlja se i to kroz anketiranje zaposlenih u zdravstvenim ustanovama da li su zaposleni za sporazumni raskid radnog odnosa. Tako menadžmenti domova zdravlja širom Crne Gore ispituju zaposlene da li su zainteresovani za odlazak iz ustanova, iako se iz tih ustanova često čuje da fali izabranih ljekara, ginekologa, pedijatara...

Direktor nikšićkog doma zdravlja Veselin Bulatović potvrdio je “Vijestima” da im je Ministarstvo zdravlja naložilo da anketiraju zaposlene. Dodao je i da će rezultati biti poznati “narednih dana”. Ta ustanova pita zaposlene o zadovoljtsvu na radnom mjestu, koliko imaju radnog staža, jesu li zainteresovani za sporazumni raskid ugovora o radu...Pitaju ih i koja bi visina otpremnine bila dovoljna da dobrovoljno napuste radna mjesta, ali i da li bi se, nakon eventualnog odlaska iz te ustanove, zaposlili u nekoj drugoj ustanovi ili javili Zavodu za zapošljavanje.

Više drugih direktora domava zdravlja takođe je potvrdilo da sprovode ankete u ustanovama kojima rukovode. Iz Ministarstva zdravlja ističu da je anketiranje zaposlenih “jedna od mjera Plana optimizacije javne uprave Crne Gore 2018-2020, prema kojem su sva ministarstva dužna da sprovedu anketu o zainteresovanosti zaposlenih u svojim resorima i ustanovama u okviru sistema za sporazumni raskid radnog odnosa”.

“Na ovaj način Ministarstvo zdravlja je ispoštovalo obavezu resora javne uprave da se sagleda mogućnost optimizacije radnih mjesta kroz pristanak zaposlenih da sporazumno raskinu radni odnos, svakako pri tom ni na koji način ne ugrožavajuću redovno funkcionisanje zdravstvenog sistema”, odgovorili su “Vijestima” iz tog resora.

Nijesu odgovorili na pitanje da li su anketirani zaposleni u tom resoru i koji su rezultati ankete. Ministartsvo javne uprave nedavno je saopštilo da je broj zaposlenih u javnoj upravi, od 1. jula do 1. septembra, smanjen za 339, od čega 96 na centralnom i 243 na lokalnom nivou, saopšteno je iz Vlade.

Iz tog resora su juče kazali “Vijestima” da su “u skladu sa Planom optimizacije javne uprave 2018-2020. svi organi uprave na centralnom i lokalnom nivou u obavezi da obave anketiranje zaposlenih o sporazumnom prestanku radnog odnosa”.

Bonus video: