Stanković: Nastojim da opravdam povjerenje koje mi je dato

"Mi ne crtamo mete niti poznajemo imena i prezimena, već samo radimo po zakonu. Tužilaštvo ne prepoznaje ni partijsku, ni neku drugu pripadnost", istakao je Stanković.
56 pregleda 7 komentar(a)
Ivica Stanković, Foto: Savo Prelević
Ivica Stanković, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 08.10.2015. 21:08h

Tužilaštvo ne osluškuje šapate dnevne politike, bilo da je riječ o opoziciji ili vlasti, poručio je vrhovni državni tužilac (VDT), Ivica Stanković.

On je u emisiji U centar Televizije Crne Gore, godinu nakon izbora za VDT-a, kazao da nastoji da opravda povjerenje koje mu je dato izborom na tu funkciju.

"Ne osluškujemo šapate dnevne politike bilo opozicije ili vlasti, nego vršimo svoju funkciju po zakonu i Ustavu, koji ne prepoznaju niti imena niti prezimena, niti pripadnike pojedinih političkih partija, već samo počinioce krivičnih djela i na tom principu ćemo funkcionisati", rekao je Stanković.

On je kazao da nije imao direktnih, a ni indirektnih pokušaja uticaja na njegov rad, ni kao sudija, ni sada kao tužilac.

Na pitanje da li su osnovane sumnje u to što ga određeni krugovi povezuju sa Socijademokratskom partijom, Stanković je kazao da se radi o neprimjerenim podmetanjima.

"Jer nijesam povezan s bilo kojom od političkih partija, svoju funkciju vršim na osnovu zakona i Ustava i samo mi je to vodilja", poručio je Stanković i dodao da na njega nema uticaja iz izvršne vlasti.

Stanković je kazao da je imenovanje Milivoja Katnića za glavnog specijalnog tužioca dobar izbor, i dodao da je, prije nego što ga je predložio za tu funkciju, provjerio sve informacije o Katnićevom navodnom ratnom angažmanu, i utvrdio da se radi o časnom čovjeku iz pravosuđa Crne Gore.

"Smatram da se i u ovom slučaju radilo o pokušaju njegove profesionalne diskreditacije", kazao je Stanković.

On je naglasio da hapšenja u Budvi nemaju nikakve veze s očekivanom pozivnicom u NATO.

"To nema bilo kakve veze sa time, već samo s funkcijom koju obavlja VDT. I kada Crna Gora postane članica Alijanse, tužilaštvo će da nastavi da radi na isti način", poručio je Stanković.

Na pitanje da li je Svetozar Marović glavna meta hapšenja u Budvi, Stanković je odgovorio da Tužilštvo ne crta mete.

"Mi ne crtamo mete niti poznajemo imena i prezimena, već samo radimo po zakonu. Tužilaštvo ne prepoznaje ni partijsku, ni neku drugu pripadnost", istakao je Stanković.

On je rekao da će odgovarati svi oni, za koje se utvrdi, da su medijima dostavljali povjerljive informacije.

"Međutim, ne treba upirati unaprijed prstom u bilo koga", kazao je Stanković i naglasio da Tužilaštvo nudi saradnju svim medijima bez izuzetka.

On je rekao da Specijalno tužilaštvo nije završilo izviđaj u slučaju planiranja atentata na premijera Mila Đukanovića iz perioda 2006 -2007.

"Specijalno tužilaštvo nije u tom slučaju završilo izviđaj, niti je sprovelo sve dokazne radnje", kazao je Stanković.

Bonus video: