Panoramski lift se gradi, vlast se trese u Ulcinju?

Odluku žirija oglasili ništavnom, nakon što je iz Sekretarijata ocijenjeno da je Resulbegovićev rad neizvodljiv u praksi
423 pregleda 1 komentar(a)
Lift Ulcinj, Foto: Selim Resulbegović
Lift Ulcinj, Foto: Selim Resulbegović
Ažurirano: 08.10.2015. 16:16h

Gradnja panoramskog lifta na zidinama ulcinjskog Starog grada sada je izvjesna, nakon što je Državna komisija za kontrolu postupaka javnih nabavki usvojila žalbu ulcinjskog arhitekte Selima Resulbegovića.

Desetočlani žiri na čelu sa predsjednikom Opštine Fatmirom Đekom, rad Resulbegovića 15. maja proglasio je najboljim na međunardonom konkursu za arhitektonsko urbanističko rješenje Pristana.

Ukoliko rješenje Komisije postano pravosnažno, može doći do potresa u vladajućoj koaliciji koju čine Đekina Demokratska partija sa partnerskim strankama - Forca i URA.

Đeka je odluku žirija kojim je predsjedavao, oglasio ništavnom nedugo nakon proglašenja pobjednika, po službenoj dužnosti i zvanično na inicijativu Sekretarijata za urbanizam koji kontroliše Forca.

U suštini, potez Đeke bio je iznuđen jer je odbornik Force i visoki funkcioner te partije Genci Nimanbegu, u lokalnom parlamentu zaprijetio da će otkazati podršku vladajućoj koaliciji ukoliko odluka žirija ostane na snazi, akcentujući gradnju lifta.

Bez njega, broj pozicionih i opozicionih odbornika u lokalnoj Skupštini bio bi isti - po 16, što bi značilo ulazak u političku krizu, jer bi Đeka u tom slučaju izgubio većinu.

Nimanbegua je podržao i lider Force Nazif Cungu, koji je tada kazao da nije za odluke predsjednika Opštine koje degradiraju grad.

Đeka je bio nedostupan na brojeve poznate redakciji “Vijesti”, dok je Resulbegović kazao da je zadovoljan rješenjem Komisije, objašnjavajući da je zbog nečijih ličnih interesa ali i političkog prepucavanja u vladajućoj koaliciji, nepotrebno utrošeno dragocjeno vrijeme.

"Ovo je još samo jedna tužna ulcinjska priča, koja se ogleda u krajnje neodgvornom odnosu Opštine prema meni i mojoj firmi ali i svim drugim razvojnim projektima i investitorima. Moja firma Ital design, pobijedila je na konkursu i uslovima koje je Opština utvrdila, međunarodni žiri u kome je pored eminentnih stručnjaka, sjedio Đeka i još neki predstavnici lokalnih vlasti ocijenio je pristigle radove, ali se nakon svega pojavila naknadna pamet", kazao je Resulbegović "Vijestima".

Osim Đeke i sekretara za urbanizam Mustafe Gorane, u žiriju su bili i arhitekte Rifat Alihodžić, Fuad Mavrić, Zana Sarvan, Nikola Drakić, Suada Ismailaga i Mirlinda Cena sa Kosova i Dunja Bilalgić iz Bosne, a kao izvjestilac Mehmet Tafica.

Savjetnik Đeke u tom poslu bila je direktorica Direktorata za kulturnu baštinu Crne Gore Lidija Ljesar.

Na konkurs je pristiglo osam radova firmi iz Ulcinja, Bara, Podgorice, Herceg Novog i sa Kosova.

Niko od učesnika konkursa nije se žalio u predviđenom zakonskom roku.

Državna komisija poništila je odluku kojim se stopira gradnja lifta, nakon što je Sekretarijat za urbanizam ocijenio da je Resulbegovićev rad neizvodljiv u praksi.

Za ocjenu zakonitosti rješenja, Opština Ulcinj ima rok od 30 dana da pokrene upravni spor pred Upravnim sudom.

Odluka Fatmira Đeke nejasna i Državnoj komisiji

U obrazloženju žirija za izgradnju lifta, piše da je predložena konstrukcija slobodnostojeća u prostoru i da fizički ne zadire u tkivo Starog grada, izuzev na kontaktnim tačkama gdje se nalaze dvije stanice.

I Komisija je konstatovala da im nije jasno zašto je Đeka poništio odluku, budući "da se radi o liftu koje projektuje proizvođač a da svi nagrađeni radovi, nakon konkursa, postaju svojina Opštine koja ih može koristiti u cjelosti ili u pojedinostima uz poštovanje autorskih prava".

Bonus video: