Tri mjeseca robije najstroža kazna za napad na LGBT osobe

Sudovi su donijeli tri osuđujuće odluke i dvije uslovne osude zbog napada na LGBT osobe
72 pregleda 1 komentar(a)
huligani, Foto: Savo Prelević
huligani, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 08.10.2015. 15:35h

Tivćanin A. S. osuđen je na kaznu zatvora od tri mjeseca zbog fizičkog i verbalnog napada na LGBT osobu.

To je najstroža kazna koju su sudovi izrekli tokom 2014. i 2015. godine, tokom kojih je podneseno devet krivičnih prijava zbog napada na pripadnike LGBT zajednice.

Prema informacijama Savjeta za građansku kontrolu rada policije, tokom 2014. na sudovima je odlučivano o pet krivičnih predmeta u kojima se kao oštećeni pojavljuju pripadnici LGBT populacije.

Donesene su tri osuđujuće odluke, dvije uslovne osude i jedna kazna zatvora, jedna presuda je oslobađajuća, a u jednom predmetu odbijen je optužni predlog.

"Tri postupka okončana su osuđujućim presudama kojima su izrečene kazne zatovora, dok je jedan postupak u toku. Odluke nijesu pravosnažne", saopšteno je Savjetu iz Vrhovnog suda.

Do 5. oktobra 2015. godine, formirana su četiri krivična predmeta.

Zbog ugrožavanja sigurnosti, na 30 dana zatvora osuđena je osoba koja je uputila prijeteće poruke pripadniku LGBT populacije.

Osoba koja je na zvaničnoj stranici "LGBT Foruma Progres" u avgustu 2013. napisala "Ubi, zakolji, da peder ne postoji", osuđena je uslovno pet mjeseci na godinu dana.

Podgoričanin je uslovno osuđen tri mjeseca na godinu dana, zbog nasilničkog ponašanja prema dvije LGBT osobe.

Savjet za građansku kontrolu rada policije, u cilju sagledavanja primjene policijskih ovlašćenja i ukupne policijske i krivično-pravne zaštite LGBT osoba, zatražio je od Uprave policije, Vrhovnog državnog tužilaštva i Vrhovnog suda detaljnu informaciju o svim slučajevima, odnosno predmetima u kojima se kao oštećeni, ili svjedoci, pojavljuju pripadnici LGBT zajednice.

Povodom izvještaja, iz Savjeta su ocijenili da je policija “blagovremeno” reagovala i da je “profesionalna primjena policijskih ovlašćenja dovela i do adekvatne sudske zaštite LGBT osoba”

Bonus video: