HRA dostavila predloge amandmana na Nacrt zakona o medijima

U toj nevladinoj organizaciji (NVO) smatraju da je radna grupa Ministarstva kulture sačinila solidan Nacrt zakona
141 pregleda 0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Akcija za ljudska prava (HRA) dostavila je Ministarstvu kulture predloge 11 amandmana na Nacrt zakona o medijima, koji se tiču preciziranja zaštite prava na privatnost i isključenja odgovornosti novinara za štetu.

Iz HRA su kazali da se predlozi odnose i na zaštitu nezavisnosti novinara od osnivača medija, odgovornost portala za komentare i preciziranje okolnosti pod kojima bi novinar mogao biti primoravan da otkrije izvor infromacije.

U toj nevladinoj organizaciji (NVO) smatraju da je radna grupa Ministarstva kulture sačinila solidan Nacrt zakona.

Nacrt zakona, kako su ocijenili iz HRA, morao bi posle javne rasprave biti dodatno preciziran da bi obezbijedio primjenu zakona u skladu sa međunarodnim standardima slobode izražavanja i zaštite ljudskih prava.

Kako je saopšteno, predlozi HRA se oslanjaju na raniji predlog izmjena i dopuna Zakona o medijima, koji je u julu 2015. godine sačinila radna grupa te NVO, a koji je radna grupa Ministarstva kulture uzela u obzir i prihvatila značajan dio predloga, odnosno tri četvrtine.

Iz HRA su rekli da se od 2010. godine u kontinuitetu zalažu za izmjene i dopune Zakona o medijima iz 2002. godine, najstarijeg zakona o medijima u regionu.

Javna rasprava o Nacrtu zakona o medijima i Nacrtu zakona o izmjenama i dopunama Zakona o nacionalnom javnom emiteru Radio i Televizija Crne Gore traje do 20. februara.