Markuš: Direktor Narodnog muzeja kupovao slike od sebe i sina

Direktor Narodnog muzeja Crne Gore nije želio da komentariše Markuševe optužbe, uz poruku da su “potpuno neosnovane”
394 pregleda 16 komentar(a)
Pavle Pejović, Foto: Zoran Đurić
Pavle Pejović, Foto: Zoran Đurić
Ažurirano: 07.10.2015. 19:24h

Direktor Narodnog muzeja Crne Gore (NMCG) Pavle Pejović nezakonito je otkupljivao slike od samog sebe i svog sina, tvrdi doskorašnji direktor Etnografskog muzeja Blažo Markuš.

Markuš je “Vijestima” dostavio dokumentaciju koja potvrđuje da je NMCG od 1. januara 2009. do 1. septembra ove godine za otkup predmeta utrošio više od pola miliona eura. Od toga, 7.500 hiljada eura koštale su Pejovićeva “Skica za spomenik Petru II Petroviću Njegošu u Prištini” i slika “Markovina” njegovog sina Ivana Pejovića.

Markuš tvrdi da je imao uvid u otkupne dosijee za taj period i da su prilikom otkupa predmeta počinjene mnoge nezakonite radnje - nepoštovanje propisa, nezakonito korišćenje javnih sredstava i zloupotreba ovlašćenja u vršenju javne funkcije.

Pejović nije želio da komentariše Markuševe optužbe, tvrdeći da su “potpuno neosnovane”.

Markuš je pak istakao da Pejović štiti “svoje lične i porodične interese”, a ne NMCG.

“Ovo je očigledno, imajući u vidu da direktor NMCG otkupljuje predmete za taj muzej od samoga sebe, što je prosto nevjerovatno”, kazao je Markuš.

On tvrdi da su otkupni dosijei i Inventarska knjiga dokaz za Pejovićeve nezakonitosti, ali i da je neko pokušao da ih prikrije.

“U otkupnim dosijeima za period od 1. januara 2009. do 1. septembra 2015. godine izbrisani su lični podaci, sa pozivom na Zakon o zaštiti ličnih podataka, bez konkretnog obrazloženja o razlozima zašto se lični podaci iz dokumentacije ne mogu objaviti. Postavlja se pitanje zašto bi bio, i to značajno, ugrožen nečiji interes, i taj interes bio jači u odnosu na javni interes da građani znaju imena i prezimena lica od kojih je NMCG vršio otkup umjetničkih predmeta”.

On je ocijenio da je NMCG dužan da javno objavi kako je trošen novac, između ostalog i za otkup slika.

Markuš tvrdi da mu je prijećeno kada je tražio dokumentaciju

Markuš, doskorašnji direktor Etnografskog muzeja, tvrdi da mu je službenica Narodnog muzeja prijetila kada je došao da preuzme Rješenje o slobodnom pristupu informacijama, za dokumentaciju koju je tražio.

“Upozorila me da mogu krivično odgovarati, i da mogu dobiti otkaz sa posla ako budem pominjao imena. To smatram otvorenom prijetnjom”, kazao je on.

Markuš je nedavno smijenjen nakon 29 godina rada, a tvrdi da je to učinjeno mimo zakona, i uprkos tome što je Pejović naveo da je posao obavljao kako treba.

Potrošeno više od 539 hiljada eura na otkup umjetnina

Za šest godina i osam mjeseci NMCG je za otkup umjetnina potrošio 539.410 eura, a najveći dio kolača pripao je Umjetničkom muzeju. Podaci do kojih je došao Markuš pokazuju da je za tu organizacionu jedinicu NMCG utrošeno 453.300 eura.

“Za Etnografski muzej utrošeno je 25.190 eura, za Biljardu 6.600 eura, za Dvor kralja Nikole 23.070 eura, a Istorijski muzej 30.250 eura. Dakle, za Umjetnički muzej utrošeno je 5,5 puta više nego za sve ostale muzeje zajedno, a od pojedinih muzeja skoro 69 puta više. Valjda su Etnografski muzej, Biljarda, Dvor kralja Nikole i Istorijiski muzej ne manje značajne, nego i značajnije kulturne ustanove koje čuvaju kulturnu baštinu Crne Gore”, kazao je Markuš.

Dodao je da će otkupni listovi i Inventarska knjiga pokazati zbog čega je novac tako raspoređivan i od koga je Pejović otkupljivao predmete.

Bonus video: