Ponorac Stalni predstavnik Crne Gore pri UNESCO-u

Ponorac je naglasila značaj koji Crna Gora posvećuje vrijednostima UNESCO-a, s akcentom na važnost obrazovanja kao ključnog modusa za prevenciju ekstremizma i netolerancije
167 pregleda 0 komentar(a)
Dragica Ponorac, Foto: MVPEI
Dragica Ponorac, Foto: MVPEI
Ažurirano: 07.10.2015. 13:25h

Ambasador Crne Gore u Francuskoj Dragica Ponorac predala je akreditivna pisma Generalnom direktoru UNESCO-a Irini Bokovoj, čime je stupila i na dužnost Stalnog predstavnika Crne Gore pri toj organizaciji.

Kako je saopšteno iz Ministarstva vanjskih poslova i evropskih integracija, Bokova je izrazila zadovoljstvo povodom stupanja na dužnost Stalnog predstavnika Crne Gore pri UNESCO-u, ističući uspješnu saradnju te Organizacije sa Crnom Gorom i konstruktivan pristup Crne Gore kroz članstvo u Izvršnom odboru UNESCO-a.

"Ona je istakla proaktivnu ulogu Crne Gore na regionalnom planu, prepoznatoj kroz brojne zajedničke projekte, ističući nedavno završenu izložbu na Cetinju Imaginarni Balkan, identiteti i sjećanja u dugom 19. vijeku, koja je pod pokroviteljstvom UNESCO-a okupila 12 zemalja", kaže se u saopštenju.

Ponorac je naglasila značaj koji Crna Gora posvećuje vrijednostima UNESCO-a, s akcentom na važnost obrazovanja kao ključnog modusa za prevenciju ekstremizma i netolerancije.

Ona je, kako se navodi, ukazala i na prioritete Crne Gore u implementaciji UNESCO-ve Konvencije za zaštitu svjetske baštine.

"U tom kontekstu, naglasila je da je prioritet aktivnosti Stalne delegacije Crne Gore nominacija „Istorijskog jezgra Cetinja“ za upis na Listu svjetske baštine, imajući u vidu istorijske i kulturološke karakteristike crnogorske prijestonice i značaja koji Cetinje predstavlja za Crnu Goru", kaže se u saopštenju.

Ponorac je, osvrćući se na aspekt regionalne saradnje, naglasila da je zadovoljna zbog prepoznate uloge Crne Gore.

Ona je kazala da će Stalna delegacija Crne Gore pažnju posvetiti nominaciji regionalnih projekata - "Srednjevjekovnih spomenika-stećaka", zajedno sa Srbijom, Hrvatskom i Bosnom i Hercegovinom i "Venecijanskih odbrambenih utvrđenja iz 16. I 17. vijeka", sa Hrvatskom i Italijom.

Bonus video: