Zabranjen ribolov na jezeru Liverovići

Iz Ministarstva podsjećaju da Zakon o slatkovodnom ribarstvu zabranjuje sve vrste ribolova i druge aktivnosti koje ugrožavaju riblji fond u vrijeme biološkog minimuma
99 pregleda 0 komentar(a)
ribolov, Foto: Shutterstock.com
ribolov, Foto: Shutterstock.com
Ažurirano: 07.10.2015. 12:26h

Ministarstvo poljoprivrede i ruralnog razvoja zabranilo je ribolov na akumulaciji Liverovići kod Nikšića, sve dok se nivo vode ne normalizuje i vrati iznad nivoa biološkog minimuma.

Kako je saopšteno iz Ministarstva, korisnik ribljeg fonda na teritoriji Opštine Nikšić, Sportsko-ribolovni klub (SRK) „Nikšić-NK“, obavijestio je taj resor o kritičnom stanju na jezeru Liverovići.

„Zbog kvara na sistemu zatvaračnice na brani akumulacije, kao i zbog nedostatka padavina i velike suše, nizak vodostaj na jezeru Liverovići ugrožava riblji fond“, kaže se u saopštenju.

Iz Ministarstva podsjećaju da Zakon o slatkovodnom ribarstvu zabranjuje sve vrste ribolova i druge aktivnosti koje ugrožavaju riblji fond u vrijeme biološkog minimuma.

„Izlaskom na lice mjesta konstatovano je da je nivo jezera ispod biološkog minimuma - ispod kote 726 metara nadmorske visine. Preduzete su prve mjere zaštite, pojačan je nadzor ribočuvarske službe i zabranjen svaki vid ribolova na jezeru Liverovići, što je korisnik ribljeg fonda SRK „Nikšić-NK“ istakao tablama“, navodi se u saopštenju.

Dodaje se da će predstavnici Ministarstva, Inspekcije za slatkovodno ribarstvo i SRK „Nikšić-NK“ nastaviće konstantno da obilaze jezero i prate stanje na terenu.

Potpisan sporazum za suzbijanje nelegalnog ribolova

Ministarstvo poljoprivrede i ruralnog razvoja i Opština Ulcinj potpisali su sporazum o zajedničkoj realizaciji projekta Održivi razvoj morskog i obalnog ekosistema u tom gradu, radi suzbijanja nelegalnog ribolova.

Ciljevi projekta su promovisanje zaštite okoline i monitoringa zajedničkog morskog ekosistema i poboljšanje potencijala u ribarstvu za lokalno stanovništvo, održivim razvojem morskih resursa u obalnom pojasu.

Na crnogorskom primorju izražen je problem krivolova ribe dinamitom i devastacijom morske obale i podmorja. Najveći broj slučajeva korišćenja eksploziva registrovan je u Ulcinju.

Projekat je podijeljen u četiri segmenta - podizanje svijesti građana, oglašavanjima na bilbordima i putem video materijala, monitoring obale Opštine patroliranjem, jačanje kapaciteta institucija pitem seminara, razmjena praksi i iskustava iz okruženja i iskustava u borbi protiv ilegalnog ribolova.

"Stvaranje uslova i podsticanje razvoja marikulture, kako bi se precizno odredile lokacije na kojima postoje dobre mogućnosti za razvoj ove oblasti unutar Opštine", kaže se u saopštenju Ministarstva.

Ove aktivnosti doprinijeće održivom upravljanju morskim i slatkovodnim ribarstvom, odnosno zaštiti životne sredine, resursa mora, Šaskog jezera i rijeke Bojane, a najbitnije suzbijanju nelegalnog ribolova.

Ministarstvo planira da u narednom periodu ove i slične aktivnosti proširi i na ostale primorske opštine. Cilj je da se u saradnji sa primorskim opštinama riješe pitanja vezova, mjesta prvog iskrcaja i mjesta prve prodaje, kao pitanja od značaja za ribare kojima je osnovna djelatnost ulov ribe na moru.

Projekat finansira Vlada Norveške.

Bonus video: