Radnici nekadašnje Mljekare: Zakoni se ne poštuju, ne daju nam penzije

Mljekara je slika svakog uništenog preduzeća u CG i mi ne možemo da ostvarimo čak ni prava po zakonu
53 pregleda 4 komentar(a)
Mljekara, Foto: Luka Zeković
Mljekara, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 05.10.2015. 19:24h

Predstavnici radnika nekadašnje „Mljekare” tvrde da je sramno što ne mogu, kao i stotine hiljada radnika da dobiju “sirotinjsku penziju” koju su mukotrpno zaradili, jer nadležni, prema njihovim riječima ne primjenjuju i poštuju zakon.

Bivši radnik i sindikalac Mato Laković pozvao je direktora Fonda PIO Dušana Perovića i ministarku rada i socijalnog staranja Zoricu Kovačević da javnosti odgovore zašto se u praksi ne primjenjuje član 197 Zakona o dopuni zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju.

Pomenuti član zakona propisuje da osiguranik kome je u privrednom društvu, u kojem je država imala vlasnički udio, prestao radni odnos zbog uvođenja stečaja, stiče pravo na starosnu penziju sa navršenih 30 godina staža osiguranja za muškarce i 25 za žene.

“Zašto se u svojim obraćanjima javnosti pozivate na Privredni sud i privredna društva kojima je uveden stečaj - likvidacija, kada se zna da su bivši uposleni dobili rješenja o prestanku radnog odnosa kroz stečaj i zašto se poziva na Centralnu depozitarnu agenciju”, kazao je Laković.

On je istakao da se pored otkucanog spiska firmi kojima je uveden stečaj rukom dopisano OK, iako se zna da te firme i danas rade, a njihovi radnici se penzionišu.

“Da li je uz vaš blagoslov hiljadama radnika uručeno rješenje sa naznakom “odbija se” od prvostepenog organa i zašto se pozivaju da potpišu zapisnik kod prvostepenog, ako su se žalili drugostepenom organu”, rekao je.

Laković je pozvao državnog tužioca da “uđe u Fond PIO i Ministarstvo rada i socijalnog staranja i preispita navode, te da zaštiti “hiljade radnika od samovolje pojedinaca iz ovih institucija”.

“Mljekara je slika svakog uništenog preduzeća u Crnoj Gori i mi kao njeni radnici u ovom sistemu ne možemo da ostvarimo čak ni ona prava koja nam zakon propisuje”, zaključio je.

Bonus video: