GREEN HOME I OPŠTINA ULICNJ

Izrada studije zaštite za Šasko jezero

Nakon izrade Studije zaštite za ovo područje očekuje se preduzimanje daljih koraka kako bi se ovo područje u krajnjem proglasilo zaštićenim i sa njim upravljalo na adekvatan način
52 pregleda 0 komentar(a)
green home opština ulcinj, Foto: Green Home
green home opština ulcinj, Foto: Green Home
Ažurirano: 05.10.2015. 12:03h

NVO Green Home i Opština Ulcinj potpisali su danas ugovor o saradnji povodom izrade Studije zaštite za Šasko jezero.

Na osnovu do sada raspoloživih podataka i sprovedenih istraživanja vezano za biodiverzitetsku vrijednost ovog područja, Šasko jezero sa okolinom je u Prostornom planu Crne Gore prepoznato kao buduće zaštićeno područje.

U tom smislu, u saradnji sa Opštinom Ulcinj, NVO Green Home je pokrenula inicijativu za izradu Studije zaštite, odnosno stručne podloge za postupak stavljanja pod zaštitu novih zaštićenih prirodnih dobara. U skladu sa Zakonom o zaštiti prirode, na Studiji zaštite će raditi Agencija za zaštitu životne sredine u narednih 6 mjeseci.

Kroz Studiju će se sprovesti evaluacija/vrednovanje područja istraživanja. Na osnovu dobijenih rezultata i stručne procjene izvršiće se njegovo razvrstavanje u odgovarajuću kategoriju i predložiti adekvatni režim zaštite u skladu sa nacionalnim zahtjevima za zaštićena prirodna dobra.

Oblast Šaskog jezera je najprivlačnija i najpoznatija po pticama. Neke od ovih ptica konstantno žive u ovoj oblasti, neke dolaze kako bi se gnijezdile i odgajale mladunce, neke dolaze na zimovanje a neke samo da bi se odmorile na par dana tokom svojih migracija. Važnost ove oblasti su prepoznali domaći i međunarodni ornitolozi i ovaj region je proglašen Regionom od međunarodnog značaja za ptice, IBA, prema kriterijumu B1, B2 i B3.

Nakon izrade Studije zaštite za ovo područje očekuje se preduzimanje daljih koraka kako bi se ovo područje u krajnjem proglasilo zaštićenim i sa njim upravljalo na adekvatan način.

Finansijska sredstva za izradu Studije su obezbijeđena kroz projekat „Podrška lokalnim zajednicama u implementaciji turističkih praksi zasnovanih na prirodnim bogatstvima u okolini Šaskog jezera“ koji Green Home realizuje, a koji je podržan od strane Partnerskog fonda za zaštitu ekosistema (CEPF).