Enormno zagađenje vazduha u Pljevljima

Konačni zaključak ekološke inspekcije, međutim, biće donijet nakon rezultata serije mjerenja u jesenjem i zimskom periodu, rekla je inspektorka Zarubica
441 pregleda 5 komentar(a)
Termoelektrana Pljevlja, Foto: Goran Malidžan
Termoelektrana Pljevlja, Foto: Goran Malidžan
Ažurirano: 05.10.2015. 05:24h

Ekološka inspekcija je posljednje dvije godine redovno kontrolisala “velike” zagađivače, a najviše posla imala je u Pljevljima zbog situacije sa enormnim zagađenjem vazduha.

Konačni zaključak inspekcije, međutim, biće donijet nakon rezultata serije mjerenja u jesenjem i zimskom periodu.

“Radi sagledavanja i rješavanja problema zagađenja vazduha u Pljevljima ekološka inspekcija je tokom ove godine vršila redovne i vanredne inspekcijske nadzore na području Pljevalja. U decembru je donijeto rješenje kojim je naloženo da se izvrše potrebna emisijska mjerenja zagađujućih materija na dimnjaku Termoelektrane i da se rezultati uporede sa onima sa uređaja automatskog monitoringa”, kazala je “Vijestima” glavna ekološka inspektorka Vesna Zarubica.

Ona je pojasnila da je za taj posao angažovan Centar za ekotoksikološka ispitivanja (CETI), ali se mjerenja nisu mogla raditi zbog niskih temperatura, jer minimalna temperatura mora da bude pet stepeni u kontinuitetu najmanje tri dana.

“U međuvremenu je počeo redovni godišnji remont TE. Ona je bila u pogonu ponovo u junu, kada su urađena emisijska mjerenja, a taj izvještaj treba da bude dostavljen inspekciji. TE je naloženo da izvrši upis hemikalija koje koristi u proizvodnji u registar Agencije za zaštitu životne sredine, i za to je podnijela zahtjev Agenciji. U skladu sa Zakonom o zaštiti vazduha nakon inspekcijskog nadzora 21. jula donijeto je rješenje kojim je naloženo TE da pribavi dozvole od Agencije u vezi sa dozvoljenim emisijama zagađujućih materija u vazduh. Takođe, zbog radova na odlagalištu pepela i šljake Maljevac, ekološka inspekcija je naložila sprovođenje postupka procjene uticaja na životnu sredinu”, kazala je Zarubica.

Ona je kazala da je inspekcija kontrolisala i pljevaljsko preduzeće “Grijanje”, koje posjeduje kotlarnicu sa tri kotla ukupne snage šest megavati, a kao gorivo koristi ugalj.

“Izvještaj CETI o emisijskim mjerenjima iz februara, pokazao je da izmjerena koncentracija polutanata prelazi granične vrijednosti. Naloženo je preduzimanje odgovarajućih tehničkih rješenja na kotlovskim postrojenjima čiji je cilj dovođenje emisija zagađujućih materija u okvire dozvoljenih graničnih vrijednosti.

“Grijanje” je angažovalo stručnjake Mašinskog fakulteta, kako bi riješili taj problem”, kazala je Zarubica.

Inspekcija je, u decembru prošle godine, i Rudniku uglja naložila da uradi mjerenje kvaliteta vazduha, što je i urađeno, a zatim je donijeto rješenje kojim su naložena još tri sezonska mjerenja.

“'Vektra Jakić' je u postupku reorganizacije. Posjeduje kotao za proizvodnju toplotne energije koji koristi mješavinu drveta i uglja. Naložena su im mjerenja ispuštanja zagađujućih materija. Tokom inspekcijskog nadzora na uvid je dostavljen izvještaj mjerenja iz marta 2015. Koncentracije polutanata su prelazile granične vrijednosti i naloženo im je da ih vrate u okvire dozvoljenih”, kazala je Zarubica.

Prvo od tri sezonska mjerenja biće u septembru urađeno i u Rudniku olova i cinka Šuplja stijena.

Inspekcija je kontrolisala i rad “Toščelika”, gdje se, kako se navodi, cjelokupni proces proizvodnje tečnog čelika obavlja na jednoj, novoj elektrolučnoj peći.

“Tokom rada peći dolazi do do primarne i sekundarne emisije gasova koja se odvodi pomoću haube u sistem za otprašivanje. Pakovanje, transport i skladištenje prašine koja se filtrira vrši se u nepropusnim džambo vrećama koje se nakon mjerenja skladište u namjensko skladište. Ta prašina je klasifikovana kao opasan otpad i “Toščelik' pokušava da je proda i izveze”, kaže se u izvještaju inspekcije.

Ekološka inspekcija je donijela rješenje da ta kompanija nađe i realizuje tehničko rješenje - separator ulja i masti i gravitacioni taložnik za suspendovane materije, za tretman atmosferskih voda sa saobraćajnica, manipulativnih površina, prije upuštanja u rijeku Gračanicu i njihovo dovođenje na nivo koji odgovara propisanim zahtjevima kvaliteta radi sprečavanja negativnog uticaja na životnu sredinu i da nakon toga, preko ovlaštene institucije, izvrši analizu kvaliteta voda koje se ispuštaju u Gračanicu.

Pored toga, naloženo je “Toščeliku” da izvrši mjerenje emisije štetnih i opasnih materija iz pogona Čeličane, dimovodnom kanalu kotlovskih postrojenja na pogonu Energane i Rotacionoj peći.

KAP očistio otpadne vode do korita rijeke Morače

Što se tiče KAP-a, postupajući po rješenjima ekološke inspekcije, izvršeno je kompletno čišćenje kanala otpadnih voda do korita Morače.

“KAP vodi evidenciju o količinama i vrstama otpada u skladu sa katalogom otpada. Otpadni PCB se skladišti u tzv. “sarkofagu” koji je urađen u skladu sa zakonskom regulativom. Računa se da će, uz pomoć UNDP-a do kraja godine riješiti problem zbrinjavanja PCB-a. U toku je remont ćelija i postrojenja u Elektrolizi. Pokrenute su aktivnosti oko nabavke i ugradnje separatora za ulja i masnoće. U toku su razmatranja idejnih rješenja i ponuda za prelazak sa lož ulja kao energenta na prirodni gas, zatim sklapanje ugovora za zbrinjavanje otpadnih ulja”, kaže se u izvještaju inspekcije.

Zarubica je podsjetila da je KAP u januaru prošle godine Agenciji dostavio zahtjev za izdavanje integrisane dozvole. KAP se tada obavezao da će dostaviti nedostajuću dokumentaciju u roku od 60 dana od završetka privatizacije. U međuvremenu, novim izmjenama zakona, KAP je u obavezi da obezbijedi integrisanu dozvolu do januara 2018. godine.

Popis hemikalija u toku

Ekološka inspekcija je, u maju, kontrolisala i bivšu fabriku celuloze “Beranka”, i u laboratorijama u podrumu, i u tri prostorije, našla hemikalije koje su u originalnoj odgovarajućoj plastičnoj ambalaži složene na drvenim policama.

“Pakovanja su od 100 grama do kilograma. Radi se o hemikalijama za vršenje određenih hemijskih analiza. Po nalogu inspekcije, nakon sastanka sa predstavanicima Opštine Berane i fabrike “Nova Beranka” formirana je komisija za popis hemikalija, radi utvrđivanja vlasništva nad hemikalijama i preduzimanje mjera za bezbjedno postupanje sa njima. Popis je u toku”, kaže se u izvještaju inspekcije. I u preduzeću “Kips-Polimka” inspekcija je utvrdila da postoji 38.270 kilograma raznih hemikalija, koje su se koristile prilikom odmašćivanja, štavljenja i bojenja kože.

Bezbjednosne liste za većinu hemikalija su dostavljene Agenciji u martu ove godine, i čekaju se dalje mjere.

Bonus video: