Profesija prosvjetnog radnika neadekvatno vrednovana

Prosvjetni radnici Crne Gore, navodi se u saopštenju, svoj praznik obilježavaju u duhu svjetske ekonomske i društvene krize, zajedno sa još 30 miliona kolega širom svijeta
62 pregleda 3 komentar(a)
nastavnik, Foto: Shutterstock
nastavnik, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 04.10.2015. 08:19h

Profesija prosvjetnog radnika u Crnoj Gori nije vrednovana prema značaju koji joj pripada, ocijenjeno je iz Sindikata prosvjete povodom 5. Oktobra, Svjetskog dana nastavnika.

Iz Sindikata su svim kolegama u Crnoj Gori čestitali praznik.

“Ovaj paznik je prilika da po ko zna koji put podsjetimo da profesija prosvjetnog radnika u Crnoj Gori nije vrednovana prema značaju koji joj pripada”, kaže se u saopštenju Sindikata.

Navodi se da su plate prosvjetnih radnika ispod državnog prosjeka, i da su gotovo dvije prosječne zarade u prosvjeti potrebne za jedan iznos potrošačke korpe.

“Uslovi u kojima radimo i odnos društva prema nama, nije na nivou značaja poziva koji obavljamo”, upozorili su iz Sindikata.

Kako su kazali, prosvjetni radnici su dio društva i dijele njegovu sudbinu, i spremni su da preuzmu odgovornost, zajedno sa drugim progresivnim snagama, za poboljšanje uslova života i rada.

Prosvjetni radnici Crne Gore, navodi se u saopštenju, svoj praznik obilježavaju u duhu svjetske ekonomske i društvene krize, zajedno sa još 30 miliona kolega širom svijeta,

“Koji su svjesni činjenice da samo obrazovanje može dovesti do napretka koji će i Crnu Goru i čitav svijet učiniti boljim mjestom za život”, dodaje se u saopštenju.

Iz Sindikata su kazali da su svjesni te činjenice, i u cilju ostvarivanja kvalitetnog obrazovanja, ekonomskog prosperiteta prosvjetnih radnika i pravednog društva, sprovode sve svoje aktivnosti.

“Izdvojili bi činjenicu da su u toku pregovori o povećanju zarada zaposlenih u prosvjeti i potpisivanje novog Granskog kolektivnog ugovora, koje vodi Sindikat sa predstavnicima resornog ministarstva i Vlade. Ove aktivnosti ne bi bile uspješne bez podrške naših kolega prosvjetnih radnika”, kaže se u saopštenju.

Iz Sindikata su poručili da su odgovorin prema svom članstvu, i da će nastaviti da se bore za vraćanje dostojanstva časne profesije prosvjetnog radnika.

Bonus video: