Kubanska vakcina za rak ni za test

Cimaveks će se primjenjivati u tri srpske bolnice na osnovu ugovora sa institutom CIMAB
185 pregleda 15 komentar(a)
vakcina, Foto: Shutterstock
vakcina, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 04.10.2015. 06:29h

Nijedno pravno lice još nije podnijelo zahtjev, ali ni pokazalo interesovanje za registraciju kubanskih vakcina protiv raka pluća u Crnoj Gori.

To su “Vijestima” odgovorili iz Agencije za ljekove i medicinska sredstva (CALIMS), istakavši da nije bilo interesovanja ni za hitni uvoz ili sprovođenje kliničkog ispitivanja vakcina, što je jedina zvanična mogućnost da lijek bude na raspolaganju pacijentima u Crnoj Gori.

Naredne sedmice, prema pisanju medija, srpski Institut “Torlak” i kubanski Centar za molekularnu imunologiju (CIMAB) potpisaće ugovor o uvozu kubanske vakcine protiv raka pluća, a najranije u novembru će biti obezbijeđeno 1.680 doza ovog lijeka za period od godinu dana.

Vakcina će se, kako je objavljeno, prvo primjenjivati kao neregistrovani lijek u Klinici za plućne bolesti KCS, Kliničko-bolničkom centru “Bežanijska kosa” i Institutu za plućne bolesti u Sremskoj Kamenici.

Iz Ministarstva zdravlja nisu odgovorili na pitanja “Vijesti” da li će i kada pomenute vakcine stići na naše tržište i hoće li biti ugovora sa CIMAB-om, u kojim zdravstvenim ustanovama bi se lijek mogao naći i koliko vakcina bi se moglo uvesti, kao ni pod kojim uslovima crnogorski pacijenti mogu da dobiju vakcinu u Srbiji.

Oboljeli bi kubansku vakcinu, shodno važećoj regulativi, mogli da dobiju u inostranstvu isključivo o svom trošku.

Iz resora na čijem je čelu Budimir Šegrt nije stigao ni odgovor na pitanje kakav je stav ministarstva zdravlja o kubanskoj vakcini “Cimaveks EFG”.

S druge strane, bivši ministar zdravlja Miodrag Radunović, koji je u novembru prošle godine podnio ostavku nakon infekcije u bjelopoljskom porodilištu, saopštio je 2012. godine da očekuje da će u naredne dvije do tri godine građanima Crne Gore biti dostupne kubanske vakcine protiv raka pluća, ali i injekcije protiv karcinoma prostate.

On je 2010. godine razgovarao sa ambasadorkom Kube u Crnoj Gori Mercedes Martines Valdes, koja ga je, između ostalog, upoznala sa značajnim rezultatima u proizvodnji vakcine .

Ljekari nijesu usaglašeni oko vakcine

U CALIMS-u tvrde da u ovom trenutku ne mogu dati zvanično mišljenje o upotrebi preparata i da apeluju na medije da sa oprezom prezentuju podatke i bezbjednosti i efikasnosti lijeka “Cimaveks EFG”, imajući u vidu osjetljivost populacije za koju bi on bio namijenjen.

Kubanske medicinske vlasti su tek nakon dvadesetpetogodišnjeg istraživanja CIMAB-a 2011. godine odobrile prodaju prve vakcine za rak pluća.

Prema riječima ljekara iz te zemlje, zaustavlja metastazu na druge organe i karcinom pretvara u hronično oboljenje.

Onkolozi širom svijeta nijesu usaglašeni oko njene efikasnosti.

Direktorica Interne medicine u bolnici “Malteser St. Franziskus Hospital” Nadežda Basara - čuveni hematolog, transplantator matičnih ćelija koštane srži i onkolog nedavno je izjavila da pacijentima ne preporučuje kubanske vakcine i da savjetuje korišćenje novih imuno-onkoloških ljekova

Bonus video: