Miloš Marović kupio jahtu 2008. godine?

Posredstvom firme Galaxy, osnovane 2008, kupljena je iste godine luksuzna jahta “Ferretti”, napravljena po porudžbini
765 pregleda 92 komentar(a)
Miloš Marović, Foto: Ferrettigroup.com
Miloš Marović, Foto: Ferrettigroup.com
Ažurirano: 04.10.2015. 06:19h

Prvi direktor i ovlašćeno lice kompanije Galaxy Group Limited, osnovane 14. maja 2008. godine koja je bivšoj austrijskoj Hipo Alpe Adria banci ostala dužna 9,98 miliona eura bio je Miloš Marović, sin visokog funkcionera DPS-a Svetozara Marovića.

To se vidi iz izvoda o osnivanju te ofšor kompanije u državi St. Vinsent i Grenadin, u Karipskom moru, do koje su došle “Vijesti”.

Austrijska Heta leazing pokrenula je u februaru ove godine prinudnu naplatu nad imovinom bivšeg potpredsjednika DPS-a i predsjednika partijskog Političkog savjeta Svetozara Marovića i njegovog sina Miloša.

Oni su navodno mjenicama kao jemci garantovali ofšor firmi Galaxy LTD da će austrijskoj kompaniji biti vraćen kredit od 8,5 miliona eura. Oni su tokom sudskog postupka osporili autentičnost potpisa na mjenicama.

Kako prinudna naplata nije realizovana pred Osnovnim sudom u Kotoru, Austrijanci su pokrenuli tužbu protiv Marovića.

Od tog kredita, a posredstvom firme Galaxy, kupljena je 2008. godine luksuzna jahta “Ferretti”, duga 29 metara, napravljena po porudžbini.

Za nju, osim datog učešća u milionskom iznosu prilikom kupovine, nije vraćen kredit bivšem Hipo lizingu iz Klagenfurta, koji se sada zove Heta leazing Karten GMBH and Co.

Brod koji je dobio ime “Kenco” upisan je u registar Svetog Vinsenta i Grenadina i stalno je bio vezan u budvanskoj marini. U javnosti se spekulisalo da je riječ o jahti porodice Marović.

Prema ugovoru o lizingu, brod je bio zvanična svojina austrijske banke sve dok “Galaxy” za njega ne isplati i posljednju ratu kredita. Plaćanje rata je međutim, obustavljeno, a jahta od 176 bruto tona, nestala je iz budvanske marine prije nekoliko godina.

Austrijanci su zbog nevraćenog kredita polovinom februara odlučili najprije preko izvršenja da naplate prinudno mjenice dvojice Marovića nad cjelokupnom njihovom imovinom.

Posredstvom javne izvršiteljke Branke Samardžić iz Kotora, Heta leazing je najprije tražio blokadu nepokretne imovine Svetozara Marovića, uključujući kuću u Krimovici, zemljište čiji je vlasnik, kao i njegovih primanja u kompaniji Budvanska rivijera, gdje je predsjednik borda, kao i u DPS-u gdje je bio potpredsjednik.

Tražilo se i izvršenje nad stanom i zemljištem, čiji je vlasnik Miloš Marović.

Marovići, prema dosadašnjem toku sudskog postupka, osporavaju sadržaj potpisa na dvije izdate mjenice, kojima cjelokupnom svojom imovinom garantuju povraćaj kredita ofšor firme.

Bonus video: