Blage kazne za napade na policajce

“I pored utvrđene odgovornosti izrečene kazne su uglavnom minimalne ili ispod minimuma koji propisuje Krivični zakonik"
878 pregleda 4 komentar(a)
Dragana Babović, Foto: MUP Crne Gore
Dragana Babović, Foto: MUP Crne Gore
Ažurirano: 03.10.2015. 11:18h

U Crnoj Gori je od 2010. do prošle godine bilo 259 napada na policajce prilikom obavljanja službene dužnosti, saopšteno je iz Ministarstva unutrašnjih poslova.

Uprkos rasta broja napada na policajce, nije izrečena ni jedna maksimalna kazna predviđena Krivičnim zakonikom.

U periodu od 2010. do 2014. godine, izvršeno je 259 krivičnih djela napad na službeno lice u vršenju službene dužnosti i 39 krivičnih djela sprečavanje službenog lica u vršenju službene dužnosti na štetu policijskih službenika.

Prema podacima Vrhovnog državnog tužilaštava i Odjeljenja za analitiku, unapređenje i razvoj policije, tužioci su po podnijetim prijavama zbog napada na službeno lice pokrenuli postupak protiv 303 izvršioca.

"Zbog krivičnog djela sprječavanje službenog lica u vršenju službene dužnosti donijeta je odluka o pokretanju postupka protiv 56 izvršilaca“, kazala je šefica Odsjeka za nadzor nad radom policije i drugostepeni upravni postupak Dragana Babović.

Sudovi su, dodala je ona, zbog krivičnog djela napad na službeno lice u vršenju službene dužnosti, izrekli 223 osuđujuće presude.

Analiza podataka, prema riječima Babovićeve, pokazuje da je od ukupnog broja izvršilaca navedenog krivičnog djela najviše registrovanih u Podgorici i Nikšiću.

“Što se tiče krivičnog djela napad na službeno lice u vršenju službene dužnosti, pokrenut je krivični postupak protiv 303 izvršioca, a najveći broj slučajeva bio je u Podgorici i Kotoru“, kazala je Babović listu "Dokument".

Prema raspoloživim podacima tužilaštva, odlučujući po prijavama državni tužioci su odbacili prijave protiv dva osumnjičena lica zbog krivičnog djela sprječavanje službenog lica u vršenju službene radnje, a za napad na službeno lice odbačene su prijave protiv 24 izvršioca.

U nekoliko slučajeva, po podnijetim prijavama, predmeti nijesu formirani u tužilaštvu.

“I pored utvrđene odgovornosti izrečene kazne su uglavnom minimalne ili ispod minimuma koji propisuje Krivični zakonik".

“Prema povratnim informacijama dobijenim od državnog tužilaštva, crnogorski sudovi ni u jednom slučaju, gdje je dokazana krivica, nijesu izrekli maksimalnu kaznu zatvora”, kazala je Babović, navodeći da su uslovne osude takođe zastupljene u više od 30 odsto presuda.

Podaci pokazuju da su nakon okončanih krivičnih postupaka, za krivična djela sprječavanje službenog lica u vršenju službene radnje, nadležni sudovi donijeli 43 osuđujuće presude i četiri oslobađajuće.

Raspon izrečenih zatvorskih kazni za navedeno djelo kreće se od 30 dana do godinu i šest mjeseci, dok se za krivično djelo napad na službeno lice u vršenju službene dužnosti kreće od 30 dana do deset mjeseci.

Bonus video: