Država Kinezima neće plaćati "penale"

I geološko ispitivanje zemljišta, zbog kojeg radovi kasne, je obaveza izvođača - kompanije CRBC, poručili iz Vlade
11 komentar(a)
autoput, Foto: Vesko Belojević
autoput, Foto: Vesko Belojević
Ažurirano: 02.10.2015. 18:00h

Država ne plaća “penale” kineskoj kompaniji CRBC zbog kašnjenja sa geološkim ispitivanjem zemljišta za izgradnju dionice autoputa Smokovac - Mateševo. U Vladi tvrde da “nema osnova” za plaćanje “penala” i ističu da je i ispitivanje zemljišta obaveza izvođača radova - kompanije CRBC.

"S obzirom da je dio Glavnog projekta i Projekat geotehničkih istraživanja, dinamika izvođenja geološkog ispitivanja zemljišta i eventualno odstupanje od nje je odgovornost izvođača radova”, odgovoreno je “Vijestima” iz Biroa za odnose s javnošću.

Pojasnili su da bi geološka ispitivanja trebalo da budu završena u skladu sa procedurom i dinamikom utvrđenom u Projektu geoloških istraživanja, koji je izradio CRBC. Istakli su da je u skladu sa Ugovorom o projektovanju i izgradnji autoputa obaveza izvođača radova izrada Glavnog projekta, izgradnja, nabavka i ugradnja opreme i instalacija.

Izvršna direktorka kompanije “Geoprojekt” Marina Popović u julu je “Vijestima” kazala da su geotehnička istraživanja jako veliki projekat i da je riječ o izuzetno zahtjevnom terenu, na kojem treba da se grade tuneli i mostovi....

"Geoprojekt” je jedna od firmi koji su podizvođači kompanije CRBC, a kojima je Vlada dala saglasnost da rade. Direktor CRBC za Crnu Goru Gao Liang polovinom juna je kazao da bi glavni radovi na prioritetnoj dionici autoputa trebalo da počnu 1. septembra.

Ministar saobraćaja Ivan Brajović javno je 11. maja ozvaničio početak radova, istakavši da je tog dana počeo da “teče četvorogodišnji rok u kome bi CRBC trebalo da izgradi trasu od Podgorice do Mateševa” i da će, “u slučaju da posao ne bude završen na vrijeme, Kinezi platiti penale”.

Procijenjeno je da će izgradnja autoputa, za koji je Vlada uzela kredit od kineske Eksim banke, koštati 809,6 miliona eura. Dionica je duga 41 kilometar, a predviđena je izgradnja 45 mostova i 32 tunela.

Bonus video: