Čestitke povodom Dana unutrašnjih poslova

223 pregleda 0 komentar(a)
MUP, Foto: Savo Prelević
MUP, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 02.10.2015. 15:07h

Predsjednik Crne Gore Filip Vujanović čestitao je Dan unutrašnjih poslova resornom ministru Rašku Konjeviću, direktoru Uprave policije Slavku Stojanoviću i službenicima Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP) i policije.

"Siguran sam da ćete i u vremenu koje je pred nama biti dosljedni u zaštiti društvenih vrijednosti oličenim u očuvanju sigurnosti života građana, imovine i ljudskih prava i sloboda, u skladu sa nadležnostima, dajući na taj način značajan doprinos težnji da budete pouzdan činilac bezbjednosti svih građana i građanki Crne Gore”, naveo je Vujanović.

On je kazao da su reforme, unaprjeđenje i osavremenjenje administrativnih i institucionalnih kapaciteta zajednička obaveza svih članova na tako ozbiljnim zaduženjima.

"To je i stalna i beskompromisna borba protiv svih oblika kriminala, u skladu sa definisanim integrcionim pravcima države Crne Gore“, zaključio je Vujanović.

Čestitku povodom Dana unutrašnjih poslova uputio je i potpredsjednik Vlade Duško Marković koji je kazao da institucionalni sistem MUP-a i ljudstvo koje ga čini, iz godine u godinu, potvrđuju ulogu jednog od ključnih mehanizama zaštite društvenih vrijednosti i ostvarenja državnih interesa.

"Zato je Dan unutrašnjih poslova prilika da vam zahvalim na dosadašnjoj posvećenosti i uputim izraze podrške vašem radu u budućnosti, koja donosi nove izazove i traži nova pregnuća, kako na unutrašnjem, tako i na međunarodnom planu, posebno u borbi protiv organizovanog kriminala i drugih teških oblika povrede i ugrožavanja ljudskih prava i sloboda", kaže se u čestitki Markovića.

On je kazao da je uvjeren da će MUP i Uprava policije u vremenu koje dolazi ostati na visini svog zadatka, posvećeno i odgovorno izvršavajući svoje nadležnosti.

"I kao do sada, uvjerljivim rezultatima na nacionalnom i međunarodno planu, uvijek potvrđivati svoju sposobnost da uspješno štite naše nacionalne vrijednosti, kao i vrijednosti šire evropske i evroatlantske porodice država i naroda kojima težimo“, poručio je Marković.

Dan unutrašnjih poslova Konjeviću, Stojanoviću i predsjedniku policijskog sindikata Mladenu Šuškavčeviću čestitao je i predsjednik Savjeta za građansku kontrolu rada policije, Aleksandar Zeković.

On je kazao da je obilježavanje tog praznika prilika da se građani podsjete na značaj i društvenu važnost policije.

“Ključna uloga policije u sprovođenju zakona i vladavini prava mora biti praćena većim društvenim poštovanjem i poboljašanjem standarda njenih pripadnika”, poručio je Zeković.

Prema njegovim riječima, bez obzira što je policijska organizacija brojan sistem do unapređenja materijalnog statusa može doći i pravednijim raspodjelama unutar javnog sektora i kod preduzeća koja su javnog karaktera.

"Drastičan primjer toga su policijski službenici koji rade graničnim prelazima na crnogorskim aerodromima i dobijaju gotovo duplo manju od radnika aerodromske službe zadužene za kontrolu putnika i prtljaga”, pojasnio je Zeković.

On smatra da ništa ne bi bilo sporno da aerodromi Crne Gore nisu javno preduzeće, navodeći da to nije jasna niti logična poruka.

“Takvih primjera je jako puno i o njima treba otvoriti diskusiju. Tako bi se unaprijedili rezultati i odgovornost. Policija se nalazi pod snažnim pritiskom i pažnjom javnosti. Očekivanja koja imamo od policije i dalje trebaju biti u skladu s njenom zakonskom funkcijom”, naveo je Zeković.

Uz pojačanu pažnju za unaprjeđenje policijskog integriteta mora se, smatra Zeković, posvetiti dodatna pažnja jačanju materijalnog statusa i očuvanju motivacije za policijskom profesijom.

“Takođe neophodno je da se podrži i osnaži policijsko sindikalno organizovanje, jer snažan i konstruktivan policijski sindikat dodatni je čuvar profesionalizma i kredibiliteta policije”, zaključio je on.

Bonus video: