OKC 112 unaprjeđuje sistem zaštite i spašavanja

"Ovakvom organizacijom pokrivena je cijela teritorija države i dostupnost ovog broja biće jednaka svim građanima. Crna Gora kao turistička destinacija uvođenjem jedinstvenog evropskog broja omogućiće turistima jednostavnije hitne pozive“
92 pregleda 2 komentar(a)
Raško Konjević, Foto: Savo Prelević
Raško Konjević, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 02.10.2015. 13:34h

Novi softver jedinstvenog evropskog broja za hitne pozive 112 i prostorije Operativno komunikacionog centra obezbjediće da sistem zaštite i spašavanja funkcioniše na bolji i kvalitentiji način, kazao je ministar unutrašnjih poslova Raško Konjević.

„Ovo je izuzetno važan događaj za sistem zaštite i spašavanja. Jedistven evropski broj za hitne pozive je standard koji Crna Gora danas značajno unapređuje“, rekao je Konjević na otvaranju prostorija Operativno-komunikacionog centra 112.

Prema njegovim riječima, stavljanjem u funkciju novog softvera i novih prostorija obezbjediće se da sistem zaštite i spašavanja funkcioniše na bolji i kvalitentiji način, a što je posebno važno, i da odgovori budu brži i efikasniji.

Konjević je podsjetio da su aktivnosti u vezi sa uspostavljanjem OKC 112 u MUP–u počele 2008.godine ali da je projekat neopravdano mirovao do 2013. godine.

On je ocijenio da je novo softversko rješenje najsavremenije u regionu.

"Važnost uspostavljanja ovog sistema za građane ogleda se u tome što će pozivom na broj 112 u najkraćem mogućem roku moći da dobiju pomoć svih hitnih službi koje su uvezane u sistem zaštite i spašavanja“, pojasnio je Konjević.

On je naveo da će se pozivi usmjeravati u skladu sa organizacijom centra na tri lokacije - za sjeverni region u Bijelom Polju, centralni u Podgorici i južni u Baru.

"Ovakvom organizacijom pokrivena je cijela teritorija države i dostupnost ovog broja biće jednaka svim građanima. Crna Gora kao turistička destinacija uvođenjem jedinstvenog evropskog broja omogućiće turistima jednostavnije hitne pozive“, dodao je Konjević.

On je ukazao da će se u početnom periodu pozivi primati na crnogorskom i engleskom jeziku, a da će u narednom periodu raditi na unaprjeđenju sistema i uspostavljanju prijema na više svjetskih jezika.

Direktor Direktorata za vanredne situacije Mirsad Mulić pojasnio je da je Crna Gora jedinstveni evropski broj za hitne situacije uspostavila 2008. godine, a da je sistem koji je tada napravljen bio izuzetnih mogućnosti, ali da nije profunkcionisao punim kapavitetom.

Sistem je, kako je rekao, brzim tehnološkim razvojem brzo i prevaziđen.

"Danas otvaramo novu stranicu funkcionisanja centra. Nove prostorije, nova softverska rješenja, jasni pravci razvoja su uvjerljiva nada da ćemo brzo dostići visoke standarde u ovoj oblasti“, kazao je Mulić.

Prema njegovim riječima, iako će u Crnoj Gori i dalje biti u funkciji brojevi ostalih hitnih službi – Uprave policije, Službe zaštite i spašaanja, Zavoda za hitnu medicisku pomoć, pozivom na 112, odnosno preusmjeravanjem poziva, moći će se dobiti i te službe.

"To je jedan od konkretnih benefita uspostavljanja ovog broja, odnosno bržeg i efikasnijeg odgovora na sve vrste hitnih situacija“, rekao je Mulić.

Predsjednica kompanije Ericsson Nikola Tesla Gordana Kovačević poručila je da je sigurnost svih građana visoko postavljeni cilj svake zemlje i da smo danas više nego ikad svjesni blagodeti povezivanja i umrežavanja.

"Pokrenuvši projekat uspostave poziva 112, MUP Crne Gore je pokazao da razumije sav potencijal informacijsko-komunikacijskih tehnologija u spašavanju života i poboljšanju ukupnog nivoa sigurnosti“, kazala je ona.

Kovačević je rekla da su, zahvaljujući izvrsnoj saradnji, u razvoj i realizaciju rješena krenuli zajedno, kao partneri i da su zadatku pristupili sa entuzijazmom i motivacijom, svjesni značaja projekta.

"Crna Gora danas dobija najmoderniji sistem za upravljanje kriznim situacijama, kakav se koristi u Švedskoj, Hrvatskoj, Slovačkoj, Španiji i mnogim drugim zemljama. To je sistem otvoren za uvođenje novih servisa“, kazala je ona.

Kovačević je čestitala Crnoj Gori na uspostavljanju poziva 112 i zahvalila stručnjacima MUP-a i kompanije Ericsson Nikola Tesla na predanom timskom radu.

Bonus video: