LGBT inkluzija na lokalnom nivou mrtvo slovo na papiru

Iz LGBT Foruma Progres su ponovili da pojedini gradonačelnici gradova, među kojima prednjači Nikšić, diskriminišu lokalne LGBT inicijative i grupe
8 komentar(a)
LGBT, protest, Foto: Savo Prelević
LGBT, protest, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 01.10.2015. 20:58h

LGBT inkluzija na lokalnom nivou je mrtvo slovo na papiru, a život tih osoba u pojedinim sredinama je nepodnošljiv, poručili su iz LGBT Foruma Progres.

Oni su ukazali na to da je prošao mjesec od održavanja prvog javnog protesta LGBT aktivista ispred sjedišta Vlade Crne Gore i da je, kako su naveli u saopštenju, Vladi upućeno 11 zahtjeva od kojih se jedan odnosi se na lokalne samouprave i prihvatanje LGBT osoba na lokalnom nivou.

“LGBT inkluzija na lokalnom nivou je mrtvo slovo na papiru. Život LGBT osoba u pojedinim sredinama je nepodnošljiv. U tim sredinama vladaju tradicionalistička i kvazi vjerska uvjerenja. U tim sredinama ne dopire vladavina prava, a to najbolje razumiju ženske grupe koje se pravedno bore s porodičnim nasiljem”, ocijenili su iz LGBT Foruma Progres.

Oni su ponovili da pojedini gradonačelnici gradova, među kojima prednjači Nikšić, diskriminišu lokalne LGBT inicijative i grupe.

“Lokalne vlasti je neophodno efikasnije uključiti u proces LGBT inkluzije a dosadašnji pristup i model pokazali su se neiskrenim. Situacija, praksa i pokazatelji s terena nisu ohrabrujući. Lokalne vlasti suštinski ne prihvataju LGBT inkluziju i zato na lokalnom nivou ima dosta ozbiljnih problema”, smatraju iz LGBT Foruma Progres.

Kako su saopštili, tim povodom su ministru za ljudska i manjinska prava, Suadu Numanoviću, uputili predlog za razmišljanje kako unaprijediti prihvatanje LGBT osoba na lokalnom nivou koji sadrži i argumentovane ocjene dosadašnjeg procesa.

Oni su kazali da to Ministarstvo preduzima određene napore, na inicijativu te zajednice, da se crnogorske opštine uključe u LGBT inkluziju.

“Iako je ograničenih resursa i kapaciteta to Ministarstvo spada u rijetke državne organe koji su kontinuirano i dosljedno posvećeni procesu društvenog prihvatanja LGBT osoba”, naveli su iz LGBT Foruma Progres.

Numanović je, kako su naveli, sa čelnicima značajnog broja opština zaključio memorandume o razumijevanju i mjerama u borbi protiv diskriminacije po osnovu seksualne orjentacije ili rodnog identiteta i promociji tolerancije prema LGBT osobama.

Iz LGBT Foruma Progres podsjetili su da je cilj tih memoranduma, koji je inicirala LGBT zajednica, da se osnaži zaštita od diskriminacije i prihvatanje LGBT osoba na lokalnom nivou, ali je, kako su dodali, problem što lokalne vlasti tu aktivnost uglavnom doživljavaju deklarativno i neiskreno.

Priprema i zaključivanje tih memoraduma sprovodi se, kako su kazali, bez aktivnog učešća LGBT zajednice i objasnili da se tako propušta prilika za dijalog i kontakt lokalnih struktura s LGBT zajednicom.

“Ne sprovodi se monitoring realizacije memoranduma i ne zna se da li oni postižu zamišljenu svrhu. LGBT zajednica očekuje unapređenje i poboljašanje konsultativnog i inkluzivnog procesa”, zaključili su u saopštenju.

Bonus video: