Aplikacija za bolje i brže putovanje autobusima po Podgorici

„Ako se korisnik nalazi kod Hrama Hristovog vaskrsenja i želi da ide na Konik, aplikacija će mu omogućiti pronalazak tri najbliže stanice”
556 pregleda 9 komentar(a)
PG autobus, Foto: Boris Pejović
PG autobus, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 01.10.2015. 18:59h

Autobuske linije u Glavnom gradu uskoro mogu građanima biti dostupne na svim platformama novih generacija mobilnih telefona preko aplikacije.

Studentski projekat „Pgbus“ rađen pod okriljem laboratorije „FareMont“ omogućiće pronalaženje najoptimalnijih autobuskih linija od jednog do drugog mjesta kao i najbližih stanica.

Svršeni student Elektrotehničkog fakulteta i jedan od realizatora projekta Milija Bajčeta kazao je za da se pronalaženje najoptimalnije stanice ogleda kroz blizinu u odnosu na lokaciju i najkraće vrijeme nailaska autobusa.

„Ako se korisnik nalazi kod Hrama Hristovog vaskrsenja i želi da ide na Konik, aplikacija će mu omogućiti pronalazak tri najbliže stanice sa kojih će ih autobus odvesti u najkraćem vremenskom roku na Konik“, pojašnjava on.

Ovo je omogućeno, dodaje on, jer su uzeli u obzir da dosta sugrađana ne zna koje linije povezuju određena mjesta, gdje se nalaze stajališta, pa su pored pretrage po stanicama, sugrađanima omogućili da traže i po naseljima.

„Pored ove mogućnosti aplikacija omogućava pronalaženje rute-linije od jednog mjesta do drugog, recimo od Bloka 5 do Starog aerodroma, izbacuje sve linije koje povezuju ta dva mjesta, kao i informacije o vremenu polaska i završetka vožnje kao i detaljnu mapu sa stanicama“, kazao je Bajčeta.

On je napomenuo da će aplikacija biti dostupna i na engleskom jeziku kako bi je i turisti mogli koristiti. Razlozi za pokretanje projekta su, ističe Bajčeta, slaba informisanost građana o gradskom prevozu, nedostupnost takvih informacija za turiste, velika popularnost taksija.

“Kao i slab gradski prevoz i neslaganje broja stanica koje su predstavljene na sajtu Glavnog grada i na mapi gradskih linija koje je radila dizajnerska firma „Fleka“, a čije se mape nalaze na stajalištima i koje su dosta nejasne”, kazao je Bajčeta. U realizaciji projekta pored Bajčete su učestovali svršeni student ETF-a Petar Sekulić, profesori na tom fakultetu, Slobodan Đukanović i Andrej Mihailović i Milica Pejanović Đurišić.

Projekat na „Infofestu”

Projekat „PgBus“ biće predstavljen javnosti na Festivalu informatičkih dostignuća “Infofestu“, koji počinje sjutra u Miločeru. Bajčeta je rekao da u budućnosti planiraju usavršavanje aplikacije koja će pomoći, ako autobusi budu imali ugrađeni GPS, sugrađanima da prate kretanje.

Takođe je najavio da bi se aplikacija mogla koristiti i za planiranje presjedanja.

„Ako sugrađanin bude želio da izađe kod Milenijuma, a odatle nekom drugom liniom do željenog mjesta, on će moći da vidi koji autobus saobraća od tog mjesta do željenog i za koliko će stići do mjesta odakle presjeda“, pojasnio je Bajčeta. Najavio je da će se aplikacija upotrebljavati i za međugradski prevoz.

Bonus video: