Hrapović: U KCCG uspješno se liječi sve veći broj neuroloških i neurohirurških bolesti

“Stasavanjem crnogorskih ljekara, uz nesebičnu pomoć i saradnju kolega iz centara iz regiona, uvođenjem novih terapeutskih i hirurških procedura, širila se lepeza dijagnostičkih i metoda liječenja neuroloških i neurohirurških oboljenja”, naveo je Hrapović
147 pregleda 1 komentar(a)
Kenan Hrapović, Foto: KCCG
Kenan Hrapović, Foto: KCCG
Ažurirano: 23.11.2018. 15:35h

U Kliničkom centru Crne Gore (KCCG) uspješno se liječi sve veći broj neuroloških i neurohirurških bolesti, rekao je ministar zdravlja Kenan Hrapović i dodao da su unaprjeđeni kadrovski i tehnološki kapaciteti u toj oblasti.

On je danas, na stručnom skupu pod nazivom Drugi crnogorsko-slovenački dani neuronauke, kazao da je na Klinici za neurohirurgiju KCCG, tokom godine hospitalizovano više od 1,2 hiljade pacijenata.

“Stasavanjem crnogorskih ljekara, uz nesebičnu pomoć i saradnju kolega iz centara iz regiona, uvođenjem novih terapeutskih i hirurških procedura, širila se lepeza dijagnostičkih i metoda liječenja neuroloških i neurohirurških oboljenja”, naveo je Hrapović.

Prema njegovim riječima, na klinikama za neurologiju i neurohirugiju, primjenom savremenih medicinskih dostignuća obavljaju se najsloženije dijagnostičke, terapeutske i hirurške procedure.

“U Kliničkom centru Crne Gore uspješno se liječi sve veći broj neuroloških i neurohirurških bolesti, rekao je Hrapović i najavio nastavak ulaganja i uvođenje novih procedura u toj oblasti”, kaže se u saopštenju.

Kako je dodao, u KCCG se sprovode procedure hirurškog liječenja oboljenja nervnog sistema, operacije različitih vrsta tumora mozga i kičmene moždine i hirurgije perifernih živaca, a uspješno su izvedene i operacije na vratnoj kičmi.

Hrapović je kazao da planiraju rekonstrukciju prostora i osavremenjavanje opreme.

"Permanentnom edukacijom, tehnološkim osposobljavanjem i saradnjom sa kompetentnim stručnjacima iz okruženja i šire, ubijeđen sam da ćemo stvoriti bolje uslove i proširiti dijapazon neuroloških i neurohirurških intervencija koje će moći sa uspjehom da se izvode u Crnoj Gori", poručio je Hrapović.

On je podsjetio da je prošlo više od pola vijeka kako je na tlu Crne Gore počeo razvoj neurologije i neurohirurgije.

Direktor KCCG Jevto Eraković rekao je da saradnja između KCCG i Univerzitetskog kliničkog centra (UKC) Ljubljana i zdravstvenih sistema dvije države mogu biti primjer dobrih odnosa.

Kako je ocijenio, ta saradnja, kroz razmjenu iskustava i znanja, doprinosi unaprjeđenju svakodnevnog rada u tim zdravstvenim ustanovama.

Eraković je kazao da prisustvo eminentnih stručnjaka iz UKC Ljubljana dovoljno govori o želji da daju doprinos za unaprjeđenje saradnje i dodao da očekuje da će se ona kroz zajedničke aktivnosti i projekte intenzivirati.

Direktor Instituta za neurofilziologiju UKC iz Ljubljane Blaž Koritnik ocijenio je da zdravstveni sistemi Crne Gore i Slovenije imaju puno zajedničkih problema, interesa i potreba, i da je u tom smislu izuzetno značajna saradnja između zdravstevnih institucija i ustanova.

Crnogorsko-slovenački dana neuronauke, koji se održavaju u Podgorici, organizovao je Centar za nauku KCCG i Udruženja neurologa Crne Gore.

Bonus video: