URA: Podgoričani, uključite se u volonterske akcije oplemenjivanja grada

Gajević je kazala da se podaci o rapidnoj devastaciji zelenih površina grada Podgorice kriju pod tepih
66 pregleda 7 komentar(a)
Jasna Gajević, URA, Foto: URA
Jasna Gajević, URA, Foto: URA
Ažurirano: 01.10.2015. 10:09h

Gradska uprava ne brine dovoljno o podgoričkim parkovima, rijekama, izletištima, igralištima, saopštili su iz Građanskog pokreta URA.

"Ta su mjesta neophodna svima nama da bi živjeli život dostojan čovjeka 21. vijeka. Usljed nebrige onih čiji je posao da, u naše ime i za naše pare, vode računa o navedenom, grupe i pojedinci se samoorganizuju pokušavajući da svojim volonterskim radom naš grad učine ljepšim mjestom za život. Apelujemo na građane Podgorice da podrže te napore i da se pridruže postojećim aktivistima. Tamo gdje ih nema, da sami postanu nosioci ideja i realizacije određenih aktivnosti od opšteg interesa. Sa malo uloženog truda, mogu se postići rezultati vrijedni divljenja", kazala je predsjednica Gradskog odbora URA Podgorica Jasna Gajević.

U saopštenju se dodaje da “Udruženje ljubitelja Gorice i prirode” duže od dvije godine, iz subote u subotu, čisti Goricu od drvnog otpada i smeća.

"Svojim dežurstvima i pružanjem pomoći vatrogascima, tokom ljeta su čuvali našu Goricu od požara, te su, iako je ljeto bilo jedno od vrelijih, u tome i uspjeli. Volonteri, na poziv pojedinih NVO, čiste korito Ribnice. Grupa entuzijasta je na Ćemovskom polju napravila igralište za djecu i mjesto za okupljanje i druženje starijih. Jedan naš sugrađanin samoinicijativno sadi i zaliva biljke na Ljuboviću, a vjerovatno postoji još punopozitivnih primjera za koje javnost nije čula", kazala je Gajević.

Poručuje da bi trebalo da budemo svjesni koliko je za život savremenog čovjeka značajna zdrava životna sredina i koliko je bitno da smo okruženi zelenilom.

Gajević je kazala da se podaci o rapidnoj devastaciji zelenih površina grada Podgorice kriju pod tepihom.

"Država koja se samoproglasila ekološkom nije, po tom pitanju, mrdnula dalje od tog slova na papiru", tvrdi Gajević.

"Zato, poštovani sugrađani, podržite građanski aktivizam ove vrste. Ne samodeklarativno, nego i sopstvenim primjerom. Dođite subotom u 10 sati kod kapije ispred crkve Svetog Đorđa i pridružite se iskrenim prijateljima Gorice. Uključite se u čišćenje korita i obala Morače, Cijevne i Ribnice. Ukoliko živite u Maslinama, Murtovini ili na sličnoj lokaciji, na kojoj će potoci i kanali kojisu se ljetos punili smećem, sa prvim jačim kišama izazvati poplave, očistite ih. Pokušajte da u Zlatičkom parku oplemenite bar jedan kutak koji će s pravom moći da nosi naziv “park”. Pomozite onima koji grade dječija igrališta i ne dozvolite rušiteljima da im upropaste trud. Animirajte komšije da zajedničkom akcijom očistite od smeća i uredite okolinu svoje zgrade. Izdvojite malo svog slobodnog vremena za opštu stvar. Osjećaćete se bolje. Bićete ponosni na rezultate svog rada. Vratimo se starim vrijednostima: volonterizmu, brizi o zajedničkom. Ne moramo samo kritikovati i čekati da neko drugi sve uradi. Postanimo primjer", zaključila je Gajević.

Bonus video: