Dom u Bijeloj: Vaspitačice šalju kući, DIF-ovci rade s djecom

Pavlovićeva tvrdi da u domu “ima još čudnih dešavanja” i kao primjer ističe angažovanje NVO “Riznica mladost“ iz Herveg Novog, koja “sprovodi neke svoje programe”
1162 pregleda 28 komentar(a)
Dom Mladost Bijela, Foto: Arhiva Vijesti
Dom Mladost Bijela, Foto: Arhiva Vijesti
Ažurirano: 01.10.2015. 06:00h

Bivša vaspitačica iz Dječjeg doma “Mladost“ u Bijeloj, profesorica pedagogije Sandra Pavlović, namjerava da tuži rukovodstvo te javne ustanove, ali i odgovorne u Ministarstvu rada i socijalnog staranja, zbog, kako tvrdi, grube povrede njenih radnih i ljudskih prava.

Pavlovićeva, nastanjena u Baošićima, radila je devet mjeseci po ugovoru kao školska vaspitačica, gdje je imala “izuzetno dobre rezultate” i bila “omiljena” među djecom.

I pored toga, ali i činjenice da je Domu manjkalo vaspitača, direktor Borislav Đukanović nije joj produžio ugovor o angažovanju:

“Niti mi je formalno uručio riješenje o otkazu, već samo rješenje da me šalje na godišnji odmor. U vrijeme dok je meni formalno trajao godišnji odmor, Đukanović je raspisao dva konkursa za prijem novih vaspitača i na to je mjesto po ugovoru, angažovao penzionisanog profesora hemije Krsta Savića”, kazala je Pavlovićeva.

Ona tvrdi da je na Birou rada od decembra 2009. godine, nakon što je, sa još tri koleginice, proglašena viškom u Domu.

U međuvremenu je, tvrdi, raspisano desetak konkursa za prijem vaspitača, ali za Pavlovićevu, koja živi na oko kilometar od Doma, nije bilo mjesta, kao ni za bilo koju drugu Novljanku koja se prijavila sa adekvatnom diplomom:

“Mene i druge žene... Đukanović nije želio da zaposli, ali je u međuvremenu kao školske vaspitače zaposlio muškarce koji nemaju završenu pedagogiju, već Fakultet fizičke kulture. DIF-ovci ni ranije, a posebno ne nakon najnovije sistematizacije radnih mjesta iz 2013. godine, ne mogu raditi na mjestima vaspitača, kao što ni profesor geografije ne može biti glavni vaspitač u Domu, a tu je poziciju odmah nakon završenog pripravničkog staža, bez neophodnog radnog iskustva, dobio Draško Samardžić iz Nikšića”.

Pavlovićeva je ocijenila da je Đukanović time napravio polnu diskriminaciju, jer nije želio da zaposli adekvatno obrazovane žene, zbog straha da ne ostanu u drugom stanju i odu na trudničko bolovanje.

Iz Ministarstva rada i socijalnog staranja u čijoj je nadležnosti dom tvrde da je sve u redu i da je u izvještaju Inspekcije od 23. januara navedeno “da nije bilo propusta u radu”.

“U Domu od ukupnog broja zaposlenih su oko 80 odsto žene, pa je prijemom u radni odnos pet muških vaspitača mlađe životne dobi pokušano da se uspostavi kakav-takav balans, ovo prije svega zbog potrebe da se djeci omogući identifikacija sa muškom osobom. Dom funkcioniše na način da život u njemu što je moguće više podsjeća na život u porodici, zbog čega je važno da postoji približno isti broj vaspitača ženskog i muškog pola. Svi koji su zasnovali radni odnos u Domu, u momentu zasnivanja radnog odnosa ispunjavali su zakonom i oglasom tražene uslove”, kazala je “Vijestima” portparolka Lela Vuković.

Ona, međutim, pozivajući se na Zakon o zaštiti podataka o ličnosti, nije precizno odgovorila koje stručna kvalifikacije imaju petorica zaposlenih muškaraca. Izbjegla je da odgovori i na pitanje zbog čega su u Bijeloj zapošljavani kadrovi iz drugih djelova Crne Gore, kada je nezaposlenih odgovarajućih stručnih referenci bilo na evidenciji Biroa rada u Herceg Novom.

Pomoćnica i NVO bliski

Pavlovićeva tvrdi da u domu “ima još čudnih dešavanja” i kao primjer ističe angažovanje NVO “Riznica mladost“ iz Herveg Novog, koja “sprovodi neke svoje programe”.

Sa NVO, ocijenila je, najbliže sarađuje pomoćnica direktora doma Slavica Ilića, iako “sistematizacijom iz 2013”. to mjesto “ne postoji”.

“Ilićeva i dalje tako nastupa... Zanimljivo je da je ispred te NVO u domu stalno angažovano dvoje državljana Srbije, bliskih srodnika gospođe koja je osnivač NVO, pa jedan gimnazijalac i jedna turistička tehničarka rade sa štićenicima”.

Iz Ministarstva su odgovorili da je ta NVO “važan partner doma, koji kroz realizaciju različitih projekata pruža pomoć i podršku djeci...”.

“Projekti... imaju veliki značaj za djecu. Lica koja učestvuju u realizaciji navedenih projekata zaposlena su u NVO, u tom smislu za informacije se možete obratiti navedenoj NVO...” saopštili iz resora ministarke Zorice Kovačević, ne odgovorivši na pitanje kada je i na čiju inicijativu potpisan ugovor o saradnji, te da li u istovremenom angažovanju Ilićeve u rukovodstvu doma i NVO ima konflikta interesa.

U Ministarstvu ne znaju da “zloupotrebljava” službeni auto

Pavlovićeva je optužila Đukanovića da zloupotrebljava službeni položaj i da “službeni automobil “koristi 24 sata dnevno”.

“Čak sa njima redovno ide u svoju vikendicu u zaleđu Boke. Pola sata prije nego što on izađe iz kancelarije, neko od osoblja mora da upali automobil, kako bi klima uređaj u njemu adekvatno rashladio vozilo prije nego što direktor sjedne u kola”, kazala je ona, istakavši da je Đukanović na mjesto rukovodioca vile “Jadranska straža”, koja radi u sastavu Doma, zaposlio svoju snahu, “a ona se ni ne pojavljuje na radnom mjestu”.

Iz Ministarstva su odgovorili da se “službena vozila... koriste u skladu sa Uredbom...”. “Ovo se odnosi i na vozilo koje koristi direktor... Ministarstvo nema podataka da se službena vozila ne koriste na način kako je propisano Uredbom... Vila 'Jadranska straža'... posluje u okviru doma... Nije predviđeno radno mjesto 'upravnika'”.

Bonus video: