Crna Gora mora ostati bezbjedna turistička destinacija

„Male države sa ograničenim bezbjednosnim resursima treba da se integrišu u veće saveze, kako bi njihovi građani živjeli u bezbjednom ambijentu,“ kazao je predsjednik Opštine Mojkovac Dejan Medojević
3 komentar(a)
Kotor, Foto: Shutterstock.com
Kotor, Foto: Shutterstock.com
Ažurirano: 30.09.2015. 14:14h

Crna Gora je značajna turistička destinacija, ali država mora da učini dodatne napore da bi bila bezbjedna za svoje građane i one koji dolaze da je posjete, ocijenjeno je na konferenciji „Turizam i bezbjednost: Ka članstvu u NATO“.

Konferenciju je danas u Kotoru organizovao Centar za demokratsku tranziciju (CDT) uz podršku NATO Odjeljenja za javnu diplomatiju, Komunikacionog tima Savjeta za članstvo u NATO i Opštine Kotor.

Nacionalni koordinator za NATO, Vesko Garčević, kazao je da živimo u svijetu gdje se krize mogu širiti velikom brzinom i da zbog toga Crna Gora treba da bude veći dio sistema koji će obezbijediti osjećaj sigurnosti i razvoj kapaciteta.

On je naveo da država mora da učini sve kako bi obezbijedila povoljan, ne samo ekonomski, već i bezbjednosni okvir, kako bi turisti došli sljedeće godine ili to iskustvo podijelili sa drugima.

Predsjednik Opštine Kotor, Aleksandar Stjepčević, poručio je da imperativ države mora biti stvaranje bezbjednog ambijenta.

On smatra da je sa bezbjednog i ekonomskog aspekta veoma značajno to što se Crna Gora nalazi pred vratima saveza kakav je NATO.

Barbora Maronokova, iz NATO Sektora za javnu diplomatiju, kazala je da je dužnost Alijanse da posmatra najviši nivo bezbjednosti u nekoj državi i da je glavni cilj obezbjediti sigurnost stanovištva i teritorije država članica.

Na panelu „Uloga bezbjednosti u turizmu u vremenu ekonomskih izazova“, Marko Petričević iz Ministarstva održivog razvoja i turizma poručio je da je razvoj turizma važan za crnogorsku ekonomiju, za problem nezaposlenosti, standard stanovništva i regionalni razvoj.

On naveo da je po podacima Svjetskog savjeta za turizam, bezbjednost drugi kriterijum po kojem gosti biraju destinaciju.

„Takođe, shodno njihovom izvještaju za ovu godinu, Crna Gora je među prvih deset od 184 zemlje po stopama rasta u turizmu“, kazao je Petričević, saopšteno je iz CDT-a.

Poslanik Genci Nimanbegu kazao je da je važno da se turisti osjećaju sigurno i da ih niko neće ugroziti zbog jezika kojim govore.

Predsjednik Opštine Mojkovac, Dejan Medojević, rekao je da samo bezbjedna Crna Gora može biti privlačna investitorima.„Male države sa ograničenim bezbjednosnim resursima treba da se integrišu u veće saveze, kako bi njihovi građani živjeli u bezbjednom ambijentu“.

Načelnik Odjeljenja za preduzetništvo, turizam i more iz Dubrovnika Vlaho Margaretić, objasnio je da je za percepciju bezbjednosti kod gosta jako važno ono što će zateći, kakvo je iskustvo ostalih gostiju kao i mediji koji šalju poruku o određenoj državi.

Direktor opštinske uprave Bled iz Slovenije, Matjaž Berčon, kazao je da je ta država prošle godine zaradila preko dvije milijarde od turizma, što čini oko 12-13 odsto BDP-a.

On je zaključio da su zemlje pored Jadrana još bezbjedne destinacije.

Na panelu „Crna Gora – bezbjedna turistička destinacija“ Igor Popović iz Uprave policije istakao je da je stopa kriminaliteta u Kotoru u odnosu na slične gradove mala i da je stanje bezbjednosti od početka godine do danas stabilno i povoljno.

„Može se konstatovati da je Crna Gora bezbjedna turistička destinacija“, ocijenio je on.

Komandir Službe zaštite i spašavanja Kotor, Maksim Mandić, objasnio je će se ulaskom u NATO povećati nivo zaštite i spašavanja.

„Službe zaštite i spašavanja imaće priliku da se upoznaju sa sofisticiranom opremom, koju će makar djelimično koristiti“, kazao je Mandić.

Pomoćnik direktora Agencije za civilno vazduhoplovstvo Renato Brkanović, podsjetio je da je u novembru prošle godine izvedena vježba simulacije otmice aviona i da su se sve službe pokazale na visokom nivou.

Bonus video: