Na poslu prošle godine povrijeđeno čak 900 radnika

Prema podacima Fonda, povreda na radu je uzrok invalidnosti kod 433 penzionera
0 komentar(a)
građevina, radnici, Foto: Boris Pejović
građevina, radnici, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 30.09.2015. 05:49h

Iako u Crnoj Gori ne postoji statistika o osobama koje imaju profesionalna oboljenja, dostupni podaci pokazuju da je u posljednjih šest godina kod šest osoba potvrđena profesionalna bronhijalna astma i da je bilo i slučajeva trovanja fluorom.

Blizu 900 zaposlenih povrijeđeno je na radnom mjestu prošle godine, od kojih gotovo 400 u Podgorici.

U Ministarstvu zdravlja koje je sačinilo Strategiju za unapređenje medicine rada, tvrde da se potvrđivanje profesionalnih bolesti zaposlenih radi u Institutu za medicinu rada i radiološku zaštitu u Beogradu.

Fond za zdravstveno osiguranje je, analizirajući bolovanja od 2010. do 2013. godine, došao do podatka da su zaposleni na bolovanja duža od 30 dana najčešće odlazili zbog zloćudnih tumora, duševnih poremećaja, bolesti sistema krvotoka, povreda i bolesti mišićno-koštanog sistema.

Prema podacima Fonda za penzijsko i invalidsko osiguranje, povreda na radu je uzrok invalidnosti kod 433 penzionera, sa prosječnom penzijom oko 303 eura. Kod 43 penzionera uzorok invalidnosti je profesionalna bolest i oni u prosjeku primaju 326 eura.

U Ministarstvu zdravlja tvrde da je broj priznatih i prijavljenih profesionalnih oboljenja smanjen u odnosu na devedesete, kada su ljudi obolijevali i od vibracione bolesti (poremećaja koji se javljaju pri dugotrajnom izlaganju vibracijama i dovode do oštećenja cirkulacije, kostiju, zglobova, mišića, nerava). Jedan od razloga za to je, kako su pojasnili, prestanak rada jednog broja industrijskih pogona. Navode da se tip rizika na radnom mjestu mijenja pojavom novih faktora, kao što su nasilje na radnom mjestu, uključujući i seksualno i psihološko zlostavanje. Takođe, razvijanje građevinske djelatnosti, posebno u Podgorici i na primorju, povećalo je broj smrtnih slučajeva na radnom mjestu.

Prošle godine od povreda na radu umrlo je šest osoba, dok je 45 teže povrijeđeno.

Leđa bole i gubi se sluh zbog loših uslova na radnom mjestu

Najnovije studije Svjetske zdravstvene organizacije (SZO) pokazuju da su među novim faktorima rizika i hemijske supstance, sa novim i nepoznatim opasnim efektima, kancerogene materije, psihosocijalni stres, pa čak i neodgovarajući dizajn radnog mjesta.

Svi ti profesionalni rizici učestvuju u 37 odsto slučajeva bola u leđima, 16 odsto gubitka sluha i osam odsto depresije. Prema podacima SZO, među 10 najznačajnijih oštećenja zdravlja vezanih za radno mjesto i uslove na radu u Evropi su mišićnokoštana oboljenja, bolesti disajnog sistema, oštećenja sluha izazvana bukom, infekcije i maligna oboljenja...

Bonus video: