Javni konkurs mora i za direktore bolnica

To je mehanizam koji bi doveo do depolitizacije u zdravstvenom sistemu, smatra Srđan Perić iz Pozitivne, koji je i predlagač amandmana
1 komentar(a)
Budimir Šegrt, Foto: Zoran Đurić
Budimir Šegrt, Foto: Zoran Đurić
Ažurirano: 29.09.2015. 19:28h

Ukoliko poslanici usvoje Zakon o zdravstvenoj zaštiti, ministar zdravlja će direktore bolnica i domova zdravlja imenovati na osnovu sprovedenog javnog konkursa. Amandman poslanika Pozitivne Crne GoreSrđana Perića i Gorana Tuponje postao je sastavni dio Predloga zakona o zdravstvenoj zaštiti, koji je izazvao brojne polemike. Ministar Budimir Šegrt na skupštinskom Odboru za zdravstvo nije prihvatio amandman koji se odnosi na to da zaposleni ljekari mogu dopunski i dalje da rade kod privatnika.

Perić je kazao “Vijestima” da se prihvatanjem amandmana promovišu dva kontrolna mehanizma.

“Prvi je transparentnost, kako bi javnost znala ko su kandidati, a drugi da ministar koji ne izabrere najbolje rješenje ima odgovornost”, kazao je Perić.

On je poručio da bi mehanizmi u konačnom doveli do depolitizacije u zdravstvenom sistemu.

Predlogom zakona ranije je bilo predviđeno da ministar imenuje i razrješava direktore, ali bez javnog konkursa, što je dio opozicije opisao kao “zloupotrebu službenih ovlašćenja”. Takođe, planirano je i ukidanje odbora direktora u zdravstvenim ustanovama, osim u Kliničkom centru i Institutu za javno zdravlje.

“Postoji politička obojenost”

Šegrt je ranije izjavio da se “ne može izbjeći da se ne pomisli da postoji politička obojenost upravnih odbora... koja nije skrivena i koja je definisana procedurom”. On je tada rekao da to proizlazi upravo iz važećeg zakona, prema kojem lokalna samouprava, kako smatra “par ekselans” politička institucija”, predlaže člana upravnog odbora zdravstvene ustanove. Prema važećem zakonu, upravni odbori direktora u bolnicama i domovima zdravlja imenuju direktore.

Bonus video: