POSLJEDNJE UPOZORENJE

Budva: Hotelu „Park” prijeti mrak zbog neplaćenog računa

Opština Budva je srpskoj kompaniji za hotel “Park” i vile ispostavila rješenje na porez od 200.000 eura, jer se nalaze na atraktivnoj lokaciji
126 pregleda 1 komentar(a)
hotel Park, Foto: Arhiva "Vijesti"
hotel Park, Foto: Arhiva "Vijesti"
Ažurirano: 13.02.2019. 14:53h

Elektroprivreda Crne Gore uputila je posljednje upozorenje srbijanskoj kompaniji "EPSturs" iz Beograda, da ukoliko u roku od osam dana ne izmiri dug od 82.461 euro, da će isključiti struju  hotelu  "Park" i vilama. 

Upozorenje je ostavljeno na ulaznim vratima hotela, koji je gotovo potpuno ispražnjen, jer beogradska firma ove sezone nije ni otvarala hotel na samom ulazu u Budvu, kao i 16 vila u naselju Potkošljun.

Poreski inspektori su još početkom maja zapečatili hotel, kao i kompleks vila, zbog neplaćenog duga od gotovo pola miliona eura. Iako je postojala ponuda da srpska kompanija izmiri polovinu duga, a ostatak u ratama, EPSturs je nije prihvatio.

Zato su tokom cijelog ljeta “Park” i vile, koji su godinama unazad bili objekti za odmor radnika Elektroprivrede Srbije, kao i brojnih ekskurzija, zjapili prazni.

Preduzeće “EPSturs”, osnovano  je 1992. i osnovna  djelatnost mu je organizacija  odmora i rekreacije radnika  i ugostiteljstvo i turizam  za potrebe Elektroprivrede  Srbije.

To preduzeće  gazduje turističkim  centrom u  Budvi, sa ukupno  900 kreveta i objedinjuje  hotel “Park” izgrađen prije  šest decenija, koji ima 300 ležaja kategorisan  sa svega dvije zvjezdice, iako se nalazi na samoj “pjeni od mora” na ulazu u Budvu.

“EPS turs” je vlasnik  i kompleksa od 16 kamenih  trospratnih vila, izgrađenih  na zemljišnom  kompleksu od 15.000 kvadrata  u naselju Potkošljun,  svega stotinjak metara  udaljenom od hotela  “Park”.

Kompleks vila  raspolaže apart hotelom -vile “Park”,  aparthotelom - vila  EDB. Vlada Srbije je  još prije godinu  oglasila da je zainteresovana  za privatizaciju  tog preduzeća,  a onaj koji ga kupi,  osim vrijedne  imovine u  Budvi, postaje i vlasnik i  nekoliko turističkih objekata  širom Srbije. 

Godinama unazad Elektroprivreda Srbije nije ulagala u ove hotelske objekte, koji su dovedeni na nivo od dvije zvjezdice.

Kako je riječ o atraktivnoj lokaciji, gdje su predviđeni objekti visoke kategorije, to je odlukom Vlade data mogućnost Opštini, da ukoliko investitor hotel ne bude doveo na kategoriju 4 ili 5 zvjezdica, ona može naplaćivati porez po većim poreskim stopama. To je i lokalna uprava u Budvi učinila, pa su srpskoj kompaniji dostavljena rješenja na iznos od gotovo 200 hiljada eura.

Preporučujemo za Vas