Pejović: U najboljim državnim bolnicama jedna medicinska sestra zadužena za 20 pacijenata

“Svakodnevno se susrijećemo sa ružnom slikom nezadovoljnih zdravstvenih radnika punih frustracija usljed podcjenjivanja njihovog rada. Taj problem je kompleksan i iz tog razloga korupcija u zdravstvu je neminovna”, rekla Dijana Pejović, članica Glavnog odbora Demokratske Crne Gore
415 pregleda 10 komentar(a)
Dijana Pejović, Foto: Demokratska Crna Gora
Dijana Pejović, Foto: Demokratska Crna Gora
Ažurirano: 29.09.2015. 12:09h

Zdravstvo Crne Gore nije značajnije napredovalo poslije Drugog svjetskog rata, iako su krucijalne promjene neophodne, ocijenili su iz Demokratske Crne Gore.

Oni su kazali da se zna da zdravi crnogorski građani žive na rubu egzistencije, ali da, kako su naveli, najveći problemi nastaju kada neko od njih mora posjetiti zdravstvene ustanove.

Uzimajući u obzir pod kakvim uslovima ljudi živie, pod kojim su stresom zbog nezaposlenosti, neredovnih i slabih primanja, nije čudo, kako se navodi, što je statistika broja oboljelih i umrlih od najtežih bolesti u Crnoj Gori poražavajuća.

“Živimo u uslovima pritisaka i diktature pojedinaca koji vrijeđaju dostojanstvo čovjeka.

Govorimo o modernoj državi, plasirajući priču o razvoju i ekonomskom napretku, zatvarajući oči pred problemom koji glasi kako preživjeti”, kazala je Dijana Pejović, članica Glavnog odbora Demokrata.

Ističe se da je u najboljim državnim bolnicama jedna medicinska sestra zadužena za dvadeset pacijenata, na jednom spratu ima jedan muško-ženski toalet, sa slomljenim sanitarijama neuredan i zapušten.

“Svakodnevno se susrijećemo sa ružnom slikom nezadovoljnih zdravstvenih radnika punih frustracija usljed podcjenjivanja njihovog rada. Taj problem je kompleksan i iz tog razloga korupcija u zdravstvu je neminovna”, rekla je Pejović.

Prema ocjeni Demokrata, u zdravstvu gdje se načelnici odjeljenja raspoređuju uglavnom po partijskoj osnovi, pacijenti čekaju ljekare koji dolaze obično iz susjednih država.

“Da se ne ošteti državni budžet, uputi nijesu mogući, nebitno koliko pacijent ima godina, i koliko je hitan slučaj”, navela je Pejović.

Demokrate smatraju da je krajnje vrijeme da se nešto promijeni. “Na osnovu svega ovoga postavlja se pitanje: Da li u Crnoj Gori život nešto znači? Da li postoji dublji jaz u koji možemo da potonemo?”

“Država treba da zadrži najkvalitetnije kadrove, a ne da ih tjera. Treba da počnemo da cijenimo sebe i svoj život, koji je sada luksuz, jer kod nas se odavno preživljavanje nažalost zove životom”, zaključila je Pejović.

Bonus video: