URA: Crnogorsko podmorje postaje najveća deponija otpada

Iz Građanskog pokreta URA na ova i mnoga druga pitanja traže i tražiće odgovore od nadležnih u državi i opštini Herceg Novi
50 pregleda 7 komentar(a)
gradilište, primorje, Foto: Siniša Luković
gradilište, primorje, Foto: Siniša Luković
Ažurirano: 29.09.2015. 10:45h

U ekološkoj državi Crnoj Gori decenijama se proizvode elaborati i projeki o regulisanju čvrstog otpada, ali istovremeno nastaje bezbroj ilegalnih deponija i kanalizacionih izliva pored naših rijeka, jezera, nacionalnih parkova, hotela, škola, smatra Dragan Gačević, član Opštinskog odbora GP URA Herceg Novi.

"Dio državnih i opštinskih institucija, koje se bave prodajom naslijeđenih i profitabilnih crnogorskih preduzeća, daleko agilniji od onih koji treba da se bave očuvanjem prirodnih resursa na kojima treba da počiva naša sadašnjost i budućnost. Vladajućim elitama na nivou države i opštine Herceg Novi su važnije teme prodaje preostalih resursa (Brodogradilište, Institut Igalo...) i bivših vojnih objekata, bez provjere ispunjenja obaveza investitora da reguliše zagađeno podmorje, nego teme očuvanja Bokokotorskog zaliva. Kad bi Skupština Crne Gore ili skupštine opština u Boki održale barem jednu sjednicu pod morem, uz korišćenje ronilačke opreme svakako, shvatile bi da je naše podmorje veća deponija od one izgrađene na Koniku. Možda bi tada, poput civilizovanih demokratskih država Evrope, počelo da se prelazi sa riječi na djela, pa bi se pored organizovanja raznih proslava krenulo i u regulisanje ovog suštinskog pitanja za turizam - deklarativno glavne razvojne grane ekonomije", navodi se u saopštenju Gačevića.

On se pita zašto koalicioni partneri u Herceg Novom ne iniciraju sjednicu Skupštine opštine na temu davanja koncesija (pr. Rosa i Lučice) uz obavezu koncesionara da očiste i zaštite podmorje na datoj im koncesionoj teritoriji.

"Zašto im ne dati pravo da izgrade sidrišta po evropskim standardima i obaveze sređivanja haosa koji vlada nad i pod vodom? Zašto se ne organizuje jaka služba inspekcije i zaštite uz velike novčane kazne koje bi finansirale i službu i akcije čišćenja? Zar je teško utvrditi ko baca kancerogene azbestne krovne pokrivače, armirane gume, šporete, brodske i druge motore u naše more? Zar je teško utvrditi ko demontira i uništava bezbjedonosnu ogradu na Njivičkom putu i ostavljaja šut uz put gradeći svoju kuću, a ugrožavajući druge na koje može sletjeti auto ili kamion?"

Iz Građanskog pokreta URA na ova i mnoga druga pitanja traže i tražiće odgovore od nadležnih u državi i opštini Herceg Novi.

"Iskreno se nadamo da će kada pogledaju snimke krenuti u akciju", zaključuje se.

Bonus video: