Rektorat UCG: Sertifikati za 37 polaznika kursa kineskog jezika

Dan rođenja slavnog kineskog filozofa Konfucija, obilježen je u Rektoratu UCG proslavom Međunarodnog dana Konfucijevih instituta, koji se slavi širom svijeta
212 pregleda 0 komentar(a)
UCG, uručivanje sertifikata, ambasador Kine, Foto: Univerzitet Crne Gore
UCG, uručivanje sertifikata, ambasador Kine, Foto: Univerzitet Crne Gore
Ažurirano: 28.09.2015. 17:46h

Uspješnom realizacijom kurseva kineskog jezika i dodjelom HSK sertifikata, Univerzitet Crne Gore (UCG) pokazao je da može da odgovori visokim obrazovnim standardima koje zahtijeva uprava svih Konfucijevih instituta.

To je danas poručeno sa svečanosti organozovanoj povodom dana rođenja Konfucija.

Dan rođenja slavnog kineskog filozofa Konfucija, danas je obilježen u Rektoratu UCG proslavom Međunarodnog dana Konfucijevih instituta, koji se slavi širom svijeta.

Na svečanosti su, kako je saopšteno iz Rektorata, uručeni sertifikati prvoj generaciji polaznika kursa kineskog jezika, koji su uspješno položili međunarodno priznati HSK test, prvi put organizovan u Crnoj Gori.

“Sertifikate za 37 polaznika dodijelio je ambasador Kine u Crnoj Gori, Cui Dživei”, pojašnjava se u saopštenju.

Direktorica Instituta Konfucije na UCG, Milena Đukanović, predstavila je rezultate dosadašnjeg rada, navodeći da Institut nije slučajno osnovan na UCG, jer je kinesko Ministarstvo prosvjete prepoznalo tu instituciju kao kredibilnog partnera.

“Uspješnom realizacijom kurseva kineskog jezika i dodjelom HSK sertifikata, UCG je pokazao da može da odgovori visokim obrazovnim standardima koje zahtijeva uprava svih Konfucijevih instituta na svijetu – Hanban”, navodi se u saopštenju.

Ove godine, kako se dodaje, Crna Gora je prvi put imala dva predstavnika na svjetskom takmičenju u znanju kineskog jezika, kulture i običaja "Kineski most", održanom u Pekingu, a selekciju kandidata obavio je Institut Konfucije.

Jedna od učesnica je i pijanistkinja Milica Marković, koja je na takmičenju izvela tradicionalnu kinesku melodiju.

Marković je danas govorila o svom iskustvu boravka u Kini, a prisutni su imali priliku da čuju izvođenje kompozicije kojom se plasirala na takmičenje.

“Institut Konfucije organizovao je i ljetnji kamp za učenje kineskog jezika, koji je u julu održan u Pekingu i Čangšu. Na kampu je učestvovalo osam predstavnika iz Crne Gore, a o stečenom znanju i iskustvu danas je govorio Miloš Vukilić”, kaže se u saopštenju.

Iz Rektorata su podsjetili da je Institut Konfucije osnovan u februaru, kroz partnerstvo UCG i Čangša Univerziteta nauke i tehnologije. “Institut je do sada organizovao kurseve kineskog jezika, kao i aktivnosti za promociju kineskog jezika i kulture”.

Kineski direktor Instituta, Deng Rong, predstavio je mogućnosti stipendiranja koje nudi Institut Konfucije na UCG.

On je rekao da se Zainteresovani mogu prijaviti za šest vrsta stipendija, među kojima su stipendije za osnovne i magistarske studije.

Prijavljivanje za novi ciklus kurseva kineskog jezika, kako je pojašnjeno, traje do 1. oktobra, a kurs će početi 15. oktobra.

Saopšteno je da do 1. oktobra traje prijavljivanje i za kurs Tai-đija, drevne kineske borilačke vještine.

Više informacija o aktivnostima Instituta Konfucije na UCG dostupno je na sajtu www.institutkonfucije.ucg.ac.me.

Prvi Institut Konfucije osnovan je u Seulu 2004. godine, a danas instituti fukcionišu u više od 130 država svijeta.

Bonus video: