Kovačević: Broj djece u hraniteljskim porodicama povećan za 38 odsto

“Ministarstvo rada i socijalnog staranja će kroz razne aktivnosti nastojati da do 2017. godine potpuno prestane smještaj djece uzrasta do tri godine u institucije”, naglasila je Kovačević
2 komentar(a)
Dan otvorenih vrata “Svako dijete treba porodicu”, Foto: Ministarstvo rada i socijalnog staranja
Dan otvorenih vrata “Svako dijete treba porodicu”, Foto: Ministarstvo rada i socijalnog staranja
Ažurirano: 28.09.2015. 14:08h

Broj djece koja su u hraniteljskim porodicama u posljednjih sedam godina povećao se za oko 38 odsto, kazala je ministarka rada i socijalnog staranja Zorica Kovačević.

Ona je, na događaju Dan otvorenih vrata povodom nastavka kampanje “Svako dijete treba porodicu”, istakla da je u istom periodu broj djece smještene u ustanovu za smještaj djece bez roditeljskog staranja smanjen za 46 odsto.

“Ministarstvo rada i socijalnog staranja će kroz razne aktivnosti nastojati da do 2017. godine potpuno prestane smještaj djece uzrasta do tri godine u institucije”, naglasila je.

Šef predstavništva UNICEF-a u Crnoj Gori Bendžamin Perks istakao je da je širom Evrope prihvaćeno da je smještanje djeteta u hraniteljsku porodicu, umjestu u instituciju, ključno za poštovanje ljudskih prava najugroženijih.

“Nadamo se da će Crna Gora u bliskoj budućnosti staviti tačku na smještanje djece u institucije”, rekao je.

Na događaju su, osim Kovačevićeve i Perksa, govorili i britanski glumac Nikolas Lindarst, poznat po ulozi Rodnija Trotera u sreiji "Mućke" i zamjenik gradonačelnika Podgorice Boris Mugoša.

Dan otvorenih vrata, čiji je cilj pružanje informacija i pozivanje građana da postanu hranitelji, organizovao je Centar za socijalni rad Podgorica u saradnji sa UNICEF-om.

Bonus video: