Žabljak: Borba protiv pušenja kod mladih

Šefica žabljačke Kancelarije za prevenciju bolesti zavisnosti i pitanja mladih, diplomirana sociološkinja Ljeposava Miljić iznosi zapažanje da je konzumiranje duvanskih proizvoda u osnovnim i srednjoj školi na Žabljaku, tokom poslednje godine dana u porastu
234 pregleda 1 komentar(a)
cigarete, pušenje, Foto: Shutterstock.com
cigarete, pušenje, Foto: Shutterstock.com
Ažurirano: 27.09.2015. 14:46h

Predstavnici Crnogorskog društva za borbu protiv pušenja posjetili su Kancelariju za prevenciju bolesti zavisnosti i pitanja mladih na Žabljaku. Tom prilikom sa šeficom kancelarije Ljeposavom Miljić razmijenjena iskustva, posebno, kada je u pitanju borba protiv konzumiranja duvanskih proizvoda-, kaže sekretar CDPR Domagoj Žarković.

"Kod nas nažalost u osnovnoj školi već počinje da se puši, da bi kasnije u srednjoj školi taj procenat bio previsok u odnosu na ostale razvijene evropske zemlje.Takođe je primjećena pored konzumiranja alkohola i upotreba narkotika, ali naravno ne u tolikom obimu. Pušenje duvana je ustvari najranija, najrasprostanjenija i društveno najprihvatljivija loša navika čovjeka uz epitet da je to „jeftino i legalno drogiranje“.Svaka popušena cigareta skraćuje životni vijek za 5 do 15 minuta, tako da pušač prosječno živi 10 - 15 godina kraće od nepušača", kaže Žarković i dodaje da se na razvijanju kulture mladih i njihovih aktivnosti mora raditi u okviru različitih nivoa prevencije, što znači da se preventivno djeluje i spriječe.

Šefica žabljačke Kancelarije za prevenciju bolesti zavisnosti i pitanja mladih, diplomirana sociološkinja Ljeposava Miljić iznosi zapažanje da je konzumiranje duvanskih proizvoda u osnovnim i srednjoj školi na Žabljaku, tokom poslednje godine dana u porastu.

"I to uprkos normama da je Zakonom o ograničavanju upotrebe duvanskih proizvoda, pušenje potpuno zabranjeno u školskim i vaspitno obrazovnim ustanovama. Stav je da se sve pojave i ponašanja koja dovode do pušenja, narkomanije i alkoholizma moraju suzbijati. Kancelarija za prevenciju bolesti zavisnosti i pitanja mladih otvorena je i dostupna svim građanima u smislu pružanja informacija, savjeta ili razmjene iskustava. Apelujemo na sve je da ne počinju nikada pušiti ili koristiti drogu, a ukoliko su već pušači da ostave pušenje kako bi sačuvali zdravlje i živjeli punim plućima, što je pored svega sigurno daleko najvažnije u životu. Ovo se odnosi kako na mladu populaciju tako i na njihove roditelje i strfukture društva uopšte jer konzumiranje duvanskih proizvoda u školskom štetno i nepovoljno utiče na mladi organizam, pogotovo u toj fazi razvoja ličnosti", kazala je Miljić.

Bonus video: