Cimbaljević: Policija da ispita prijetnje LGBT osobama brzo kao i za proteste DF-a

Očekujem da potvrdite da se vodite zakonom i da je policija, oslobođena bilo kojih političkih uticaja, u stanju da profesionalno postupa prema svima", navodi se u otvorenom pismu Cimbaljevića koje je upućeno Stojanoviću
257 pregleda 30 komentar(a)
Ažurirano: 27.09.2015. 12:49h

Prvi deklarisani gej u Crnoj Gori i LGBT aktivista Zdravko Cimbaljević zatražio je od direktora Uprave policije Slavka Stojanovića da policija reaguje i pronađe osobe koje su u komentarima na otvoreno pismo koje je on uputio Novaku Đokoviću iznijeli niz uvreda.

"Pošto pomno pratim dešavanja u Crnoj Gori primijetio sam sa je Uprava policije kasno sinoć saopštila da je po sopstvenoj inicijativi, tragom komentara na portalu ND "Vijesti" podnijela krivičnu prijavu protiv nepoznatog autora. Nije mi poznato, a to i dalje pažljivo pratim, da ste postupili slično kada se prijetilo ubijanjem LGBTIQ osoba i izazivanjem nereda na okupljanjima LGBTIQ zajednice. Želim da vjerujem, i nadam se, da ste osnovano i ozbiljno doživjeli prijetnje iz tog komentara. Zato, očekujem da potvrdite da Vaš postupak nije politčki nastrojen i na štetu Demokratskog fronta koji nesmetano koristi pravo na slobodu okupljanja. Očekujem da potvrdite da se vodite zakonom i da je policija, oslobođena bilo kojih političkih uticaja, u stanju da profesionalno postupa prema svima", navodi se u otvorenom pismu Cimbaljevića koje je upućeno Stojanoviću.

On je u pismu naveo su građani Crne Gore, "izvjesni Luka Nikolić, Ratko Sjekloća i Bane Bulatović, pod punim identitetom, bez rezerve, javno komentarisali moje otvoreno pismo Đokoviću na “Facebook” stranici portala Kolektiv.me".

"Oni su to radili na krajnje neprimjeren i neodgovoran način koji izaziva strah, ne samo kod mene, nego i kod lokalne LGBTIQ zajednice i koji otvoreno promoviše nasilje prema LGBT osobama.

Izvjesni Luka Nikolić iz Nikšića napisao je "Ovaj nesretnik je nesto najgore što je Nikšić rodio u poslednjih 500 godina, obrukao je sve živo sramota je što kaže da je iz Nikšića,i njemu i onakvima samo treba obezbjediti jednu livadu natjerati ih da iskopaju raku i ubiti ih i zakopati bagerom pa posle i taj bager odma u zeljezaru da se ne prosiri ta bolest...." Njegovu namjeru je podržalo, do trenutka kada vam ovo pišem 13 građana, čiji je identitet takođe poznat.

Izvjesni Bane Bulatović, kako je Cimbaljević naveo u pismu napisao je komentar: “Treba ga objesit za primjer....”.

"Takođe i izvjesni Ratko Sjekloća kaže ovo "Šta da nam djeca gledaju kako pederi šetaju, to treba svezat i ubit”. Ovaj Nikšićanin ima svega 25 godina. Interesantno je i kako mi se obraća izvjesna Jelena Vučeljić Novaković: “Đubre jedno pedersko, da ima zakona i države ti nesrećniče ne bi imao pravo glasa .. ni života tvoga nesrećnoga . Što boleštinom tvojom prljaš i truješ ovu djecu.fuj” Pravosuđe bi trabalo ovoj gospođi pomoći da shvati da LGBTIQ osobe imaju pravo na život i da je Crna Gora demokratska država koja ne dozvoljava da se neko liši života samo zato što je gay".

"Upoznao sam Vas, javno, s prijetnjama od samo nekoliko građana čiji je identitet poznat u zadnjih sar vremena. Sada je potez na vas i vaše kolege i koleginice da pokažete sviju profesionalnost i jednak tretman kada je u pitanju reakcija na internet komentare koji mogu ugroziti nečiji život i dostojanstvo. Molim Vas da preduzmete sve mjere u skladu sa zakonom", zaključuje se u pismu upućenom Stojanoviću.

Galerija

Bonus video: