U JPU "Đina Vrbica" upisano 3.000 mališana

"Rukovodimo se time da je obrazovanjem potrebno stvoriti svijest da je društvo kojem bi trebalo da težimo zasnovano na nenasilju, toleranciji, poštovanju različitosti, interkulturalnosti i nediskriminaciji kao mogućnosti da što svestranije izrazimo sopstvenu ličnost i ljudski potencijal ida se borimo protiv svih oblika isključivanja", kazali su iz te JPU agenciji Mina
72 pregleda 0 komentar(a)
đina vrbica, Foto: Luka Zeković
đina vrbica, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 27.09.2015. 12:15h

U podgoričku Javnu predškolsku ustanovu (JPU) "Đina Vrbica" ove godine je upisano oko tri hiljade mališana, među kojima je značajan broj djece iz romske populacije i onih sa smetnjama u razvoju.

"Rukovodimo se time da je obrazovanjem potrebno stvoriti svijest da je društvo kojem bi trebalo da težimo zasnovano na nenasilju, toleranciji, poštovanju različitosti, interkulturalnosti i nediskriminaciji kao mogućnosti da što svestranije izrazimo sopstvenu ličnost i ljudski potencijal ida se borimo protiv svih oblika isključivanja", kazali su iz te JPU agenciji Mina.

Ustanova samostalno funkcioniše od 2007 godine i pokriva teritoriju poznatiju pod nazivom lijeva obala Morače, uključujući gradske opštine Tuzi i Golubovce.

Vaspitno-obrazovni rad se realizuje kroz vaspitne jedinice “Zvoničić”, “Bubamara”, “Zvjezdani vrt”, “Leptirić”, “Dječja radost”, “Jelena Ćetković 1”,”Jelena Ćetković 2”, “Đina Vrbica”, “Poletarac”, “Poletarac 2”, “Suncokret” i “Vrela Ribnička”.

"Za ovu školsku upisano je oko tri hiljade djece u 86 vaspitnih i jaslenih grupa - 29 jaslenih, 49 vrtićkih, četiri grupe kraćeg programa pripreme za školu i četiri grupe poludnevnog programa”, precizirali su iz te JPU.

U Ustanovi se počinje sa prijemom djece u šest, i radi do 17 sati, odnosno do termina kada roditelji preuzimaju dijete. Roditelji imaju mogućnost da odaberu programe koji im najviše odgovaraju - poludnevni, cjelodnevni i program pripreme djece za polazak u školu.

U JPU "Đina Vrbica" kadrovska struktura podrazumijeva nastavno osoblje zaduženo za direktan rad sa djecom, stručne službe različitih profila kao što su psiholozi, pedagozi, logopedi, stručnjaci za rehabilitaciju i edukaciju, nutricionisti, administrativno osoblje i pomoćno osoblje koje brine o higijeni, bezbjednosti i ishrani djece.

U toj vaspitnoj ustanovi opšti inkluzivni program prilagođava se za svaku vrstu i stepen razvojne smetnje, za svako dijete, kako bi bile zadovoljene njegove potrebe u skladu sa mogućnostima i interesovanjima.

"Inkluzivni program je zasnovan na očuvanim sposobnostima i potencijalima djeteta, koje su osnov za izradu individualnog razvojno-obrazovnog plana, kazali su iz te JPU.

Kako su naveli, roditelji aktivno učestvuju u planiranju i praćenju razvoja svog djeteta. Stručni tim za podršku inkluzivnom obrazovanju čine logoped, psiholog, specijalni pedagog, vaspitač, roditelji i kreira, sprovodi, prati i revidira individualne razvojno obrazovne planove za svako dijete.

"Rad vaspitača je usmjeren na svu djecu i osnovni princip rada vaspitača je individualizacija vaspitno-obrazovnog procesa. Ovakav pristup zahtijeva poštovanje didaktičko-metodičkih zakonitosti, kao I holistički pristup i viđenje djeteta”, pojasnili su iz JPU “Đina vrbica.

Roditelji djece romske populacije imaju mogućnost upisa u sve vaspitne jedinice, zavisno od mjesta stanovanja.

"Međutim, najviše djece je upisano u vaspitnu jedinicu „Vrela Ribnička“ koja roditeljima djece romske populacije teritorijalno najviše odgovara”, kazali su iz te JPU.

Oni su posebno istakli saradnju sa Savjetom Roma, Romskim obrazovnim fondom, HELP-om, UNICEF-om, OEBS-om, Pedagoškim centrom I Crvenim krstom Crne Gore koji, kako su naveli, iz godine u godinu čine da vaspitači koji su uključeni u rad sa djecom romske populacije, proširuju svoje vidike, lično se usavršavaju i jačaju svoj pofesionalizam, a sve u cilju kvalitetnijeg rada sa djecom.

Kao najznačajnije projekte rađene u toj oblasti navode „Dječji vrtić kao porodični centar i Romi u njemu“, „Pripremni vrtići“, „Indikatori interkulturalnosti i građanske svijesti u predškolstvu i I ciklusu osnovne škole“ i „Klub za djecu od tri do pet godina iz Konik kampa koja su preživjela traumu požara“.

Biblioteka Ustanove raspolaže odgovarajućom stručnom literaturom sa preko pet hiljada naslova, kao i dovoljnim brojem knjiga namijenjenih vaspitačima i stručnim saradnicima. U svakoj vaspitnoj jedinici postoje priručne biblioteke koje formiraju, upotpunjuju i uređuju vaspitačice. Te biblioteke se redovno dopunjuju novim izdanjima odgovarajućih knjiga i časopisa.

"Posebna oblast Programa za područja aktivnosti u predškolskom vaspitanju i obrazovanju, po kojem rade predškolske ustanove u Crnoj Gori, izdvojena je saradnja sa porodicom, jer je aktivno uključivanje porodice od velike važnosti za unaprjeđivanje razvoja djeteta i bogaćenja procesa učenja“, kazali su iz te JPU.

Praksa vaspitno-obrazovnog kadra JPU „Đina Vrbica“ je da na početku godine anketira roditelje o njihovoj zainteresovanosti za učešćem u planiranju i realizaciji svakodnevnog vaspitno-obrazovnog rada. Već drugu godinu za redom, u saradnji sa roditeljima, realizuju se donatorske izložbe dječjih produkata u svim vaspitnim jedinicama naše Ustanove.

Od 2010. godine funkcioniše i Nevladina organizacija (NVO) Prijatelji vrtića „Đina Vrbica“, koju su osnovali roditelji i saradnici Ustanove. U saradnji sa tom NVO realizovani su projekti: „Opet radi bioskop“, „Od lijepog dvorišta do lijepe igračke“ i pozorišna predstava za đecu „Novogodišnja bajka“, „Igre bez granica“, a u saradnji sa Udruženjem Roditelji realizovan je projekat „Pripovjedaonica“.

Kako navode iz JPU „Đina Vrbica“, tendencijom širenja Glavnog grada i podizanjem nivoa svijesti roditelja o značaju predškolskog vaspitanja i obrazovanja, iz godine u godinu se povećava i broj upisane djece u predškolskim ustanovama.

"Da se vodi računa o tim podacima govori i činjenica da će se u Podgorici graditi četiri vrtića, od čega će tri biti u sastavu naše ustanove, i to u naseljima, Zagorič,Stari Aerodrom i u Tuzima“, kazali su iz te JPU.

Bonus video: