Bar: Na jednoj lokaciji kvalitet vode druge klase

"Analize vode na četiri tačke u Luci Bar pokazale su nešto veće prisustvo zooplanktonskih organizama, što je očekivano s obzirom na termofilnu prirodu vrsta, koje se razvijaju u većem broju tokom ljeta", objasnili su iz Instituta
76 pregleda 1 komentar(a)
Luka Bar, Foto: Arhiva "Vijesti"
Luka Bar, Foto: Arhiva "Vijesti"
Ažurirano: 27.09.2015. 10:24h

Mikrobiološke analize uzoraka vode, uzetih sa četiri lokacije u Luci Bar u ljetnjem periodu, pokazale su da je na jednoj kvalitet morske vode, zbog povećanog broja bakterija, druge klase.

Iz Instituta za bilogiju mora Kotor saopšteno je da je kvalitet vode na preostale tri lokacije odličan i u skladu da Međunarodnom konvencijom za kontrolisanje i upravljanje balastnim vodama (BMW) i zahtjevima Evropske direktive koja uređuje tu oblast.

Analizama je utvrđeno da kvalitet morske vode na jednoj lokaciji nije u skladu sa zahtjevima BMW zbog povećanog prisustva bakterija, ali je zadovoljavajući u odnosu na EU direktivu.

"Na toj lokaciji broj bakterija je veći u odnosu na ispitivanje u zimskom periodu", navodi se u saopštenju.

Stručnjaci Instituta su tokom ljeta uzeli uzorke morske vode da bi utvrdili da li su balastnim vodama koje koriste brodovi, u vode barske luke uneseni organizmi kojima to nije prirodna sredina, kao i da bi se u akvatorijumu utvrdio stepen zasićenja hranljivim materijama i organizmima koju su indikatori zagađenja.

"Rezultati analiza pokazali su i da su vrijednosti fizičko-hemijskih parametara morske vode u granicama uobičajenim za ovo doba godine i za to područje", kazali su predstavnici Instituta za biologiju mora.

Oni su naveli da su analize fitoplanktonskih organizama pokazale povećanu brojnost pojedinih grupa koje su karakteristične za područja bogata hranljivim materijama.

"Analize vode na četiri tačke u Luci Bar pokazale su nešto veće prisustvo zooplanktonskih organizama, što je očekivano s obzirom na termofilnu prirodu vrsta, koje se razvijaju u većem broju tokom ljeta", objasnili su iz Instituta.

Oni su dodali da su rezultati u skladu sa brojnošću i pojavama karakterističnim za istočnu obalu Jadrana.

Iz Instituta su saopštili da će ti rezultati, sa rezultatima uzorkovanja prethodne dvije sezone, biti predstavljeni na petom redovnom sastanku BALMAS partnera, koji je će biti održan u Veneciji početkom novembra.

"Još jedno planirano uzorkovanje biće obavljeno u oktobru i biće kompleksnije, jer će uključiti i analize sedimenta i bentosa", najavili su iz Instituta.

Oni su podsjetili da je IPA projekat Sistema upravljanja balastnim vodama za zaštitu Jadranskog mora (BALMAS) počeo je u novembru 2013. i trajaće do marta naredne godine.

U BALMAS projekat, vrijedan 7,16 miliona eura, uključeno je 16 partnera i sedam pridruženih partnera iz šest država na nivou Jadranskog mora.

Vodeći partner je Institut za vode Slovenije.

Bonus video: