Opština Kolašin organizovala svečani prijem za goste iz Kine

Za goste iz Kine priređen je bogat kultni program, a sala Centra za kulturu u Kolašinu bila je ispunjena do posljednjeg mjesta
160 pregleda 26 komentar(a)
Ažurirano: 27.09.2015. 11:24h

U organizaciji kolašinske lokalne uprave, Centra za kulturu i škole za osnovno muzičko obrazovanje u Kolašinu upriličena je svečanost povodom kineskog Praznika sredine jeseni ( Džungćiju), koji se obilježava 27. septembra.

Na taj način su Kolašinci iskazali dobrodošlicu čelnim ljudima, inženjerima i radnicima kineske komapnije CRBS, koja gradi autoput, odnosno dionicu Smokovac - Mateševo. Bila je to prilka i za prvo zvanično druženje i upoznavanje mještana sa Kinezima.

"Ovo je naš način da vas pozdravimo i da to bude naša dobrodošlica vama u Crnu Goru i Kolašin. Zadovoljstvo nam je što prvi crnogorski autoput radi kineska kompanija. Nadam se da će te se u našem gradu i našoj državi osjećati prijatno", rekla je predsjednica Opštine Kolašin Željka Vuksanović.

Domaćini su priredili bogat kulturno umejtnički progarm, u kojem su nastupili članovi KUD "Mijat Mašković" predstavljajući gostima iz Kine pjesme i igre iz kolašinskog kraja, ali i iz ostalih djelova Crne Gore i Balkana.

Posebno iznenađenje za zaposlene u CRBS-u bila je interpretacija pjesme na kineskom jeziku "Moje kinesko srce", koju je izveo hor Škole za osnovno muzičko obrazovanje, pod dirigentskom palicom nastavnice Marijena Čavor- Bulatović.

Ta pjesme se tradicionalno u Kini izvodi tokom proslave Džungćiju, pa su nekoliko stotina Kineza u sali Centra za kulturu zajedno za horom pjevali, poneki od njih i plačući.

Za Kolašince svečanost je bila prilika da saznaju više o kineskom običaju slavljenja sredine jeseni i legendama vezanim za to doba godine. Za taj praznik je vazano i obožavanje mjeseca i porodična okupljanja, pa su domaćini gostima iz Kine dijelili i kolačiće u o ubliku mjeseca, koji se tradicionalno u toj zemlji peku i jedu u vrijeme Džungćija.

Galerija

Bonus video: