RTCG je i dalje servis DPS-a, a ne građana

Vojvodić nije smijenio Radojku Rutović i urednike informativnog programa, gdje je “najgora situacija”
55 pregleda 28 komentar(a)
RTCG, Foto: Luka Zeković
RTCG, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 26.09.2015. 18:00h

Član Savjeta RTCG Goran Đurović ocijenio je da je TVCG ostala jednostrana, partijska, neobjektivna i neizbalansirana u izvještavanju i da se u političkim previranjima jasno svrstava na stranu vladajuće partije.

Đurović je pojasnio da je razlog to što generalni direktor RTCG Rade Vojvodić nije promijenio direktorku TVCG Radojku Rutović, kao ni urednički tim informativnog programa.

"Najgora je situacija u informativnom programu i to je ono na što sam ukazivao i prilikom izbora gospodina Vojvodića... Jednostavno nije imao snagu da pređe liniju unaprijed zadatu od strane onih koji su odlučili da on bude na toj poziciji”, kazao je Đurović “Vijestima”.

On je istakao da je u posljednje vrijeme, u komentarima RTCG, “vidljiv i animozitet” prema NVO.

Govoreći nedavno o učinku tokom svog četvorogodišnjeg mandata, koji je na izmaku, Vojvodić je kazao da “da ne treba da se stavljaju ni na čiju stranu, ni medijsku, ni političku”. On je istakao da je “u prvim godinama” njegovog mandata povjerenje poraslo, “ali ne dovoljno”.

Đurović je ocijenio da jedan serijal emisija, kao što je "Mehanizam", nije dovoljan da prekrije sve loše situacije koje kreira informativna redakcija:

"Samo radikalnim potezima u rukovođenju koji insistiraju na ustanovljenoj odgovornosti za rezultate rada, može se pokrenuti proces transformacije RTCG u javni servis. Bez obzira na teške uslove rada, dotrajalu opremu, nedostatak pojedinih kadrova, RTCG mora i može bolje nego danas".

On je naglasio da RTCG mora dati više građanima za 10 do 12 miliona eura koliko ih košta godišnje.

“Savjet RTCG će do kraja godine birati generalnog direktora i ukoliko ne bude unaprijed postavio jasna očekivanja od novog direktora svu javnu kritiku treba usmjeriti prema ovom tijelu koje je ključni upravljački organ”.

Savjet RTCG treba, kako je naglasio, drugačije pozicionirati i u Zakonu o javnim servisima, “a to može jedino uraditi Skupština koja već godinu dana nije u stanju da usvoji izmjene i dopune ovog propisa”.

Smanjen broj zaposlenih i riješena brojna pitanja, ali još ne pripadaju svim građanima

Đurović je ocijenio da je od početka Vojvodićevog mandata urađeno više dobrih stvari, ali da sve to nije dovoljno “da možemo smatrati da je RTCG postao istinski javni servis koji pripada svim građanima Crne Gore bez obzira na politička, vjerska, nacionalna i druga opredjeljenja”.

“Smanjen je broj zaposlenih, riješena pitanja koja su godinama odlagana kao što je dodjela 27 stanova, konsolidovanje finansijskih dokumenata, poboljšanje kvaliteta pojedinih programskih sadržaja... Na insistiranje Savjeta RTCG, povećana je transparentnost rada RTCG”.

Nakon četiri godine Vojvodićevog mandata, Đurović smatra da na TVCG ima dosta sportskih sadržaja, novih serija, filmova, da se popravio dokumentarni program i neki drugi segmenti, ali da nema pomaka u proizvodnji dječjeg, obrazovnog i kulturno-umjetničkog programa.

Bonus video: