Cimbaljević pisao Đokoviću: Vratite Nagradu oslobođenja Nikšića

"Ili da je Vi, simbolički, predate nevladinim organizacijama za ljudska prava, "Hiperion" i "LGBT Forum Progres", koje se pokušavaju izboriti za LGBTIQ ravnopravnost u Nikšiću. Nikšić je grad u kojem i Vi i ja imamo određene porodične korijene"
79 pregleda 48 komentar(a)
Novak Đoković, Foto: Beta/AP
Novak Đoković, Foto: Beta/AP
Ažurirano: 27.09.2015. 07:14h

Prvi deklarisani gay u Crnoj Gori i LGBT aktivista Zdravko Cimbaljević poslao je otvoreno pismo teniseru Novaku Đokoviću u kojem od njega traži da vrati Nagradu oslobođenja Nikšića.

"Nedavno su lokalne vlasti grada Nikšića, u Crnoj Gori, odlučile da Vam dodijele 18. septembarsku nagradu. Ona je ustanovljena u čast oslobođenja grada u Drugom svjetskom ratu. To je, ustvari, antifašistička nagrada. Tog dana, kada je zvanično objavljena odluka o vašoj nagradi, u Nikšiću je trebala biti održana mirna antifašistička šetnja LGBTIQ zajednice. Povorka ponosa u Nikšiću je zabranjena čak tri puta ove godine. Ranije prijave ovog događaja su povlačene usled pritisaka sa raznih strana koje nijesu željele takav događaj da se ikada desi", papisao je u pismu Cimbaljević.

On je Đokovića upoznao sa tim da se od marta do septembra 2015. godine u tom gradu, Crnoj Gori i u regionu se govori o Povorci ponosa u Nikšiću.

"Evropski političari, aktivisti i pojedinci iz raznih zemalja svijeta su slali podršku kroz kampanju #NiksicPride2015 koja je trajala u proteklih nekoliko mjeseci. Tokom tog perioda, lokalne vlasti, koje su pretpodstavljam i Vas iznenadile dodijeljenom nagradom, nisu pokazale nikakvu inicijativu i osjećanost prema LGBT zajednici. Prema LGBTIQ ljudskim pravima u Nikšiću ali u Crnoj Gori generalno vlasti imaju odnos koji je uvijek neiskren a afirmativne političe izjave ne odražavaju stvarno stanje u zemlji".

"Da je Povorka zabranjena neki političari su znali istog trenutka kada je i prijavljena. Zato se niko, ko se, u gradu Nikšiću i Vladi Crne Gore, bavi ljudskim pravima, nije ozbiljno bavio pitanjima Povorke ponosa u Nikšiću uprkos javnim pozivima lokalnih aktivista i organizatora Povorke da nešto nije u redu i da im se prijeti smrću i batinama na svakodnevnoj osnovi. Sve ih je nekako zahvatio sindrom “ranije preuzetih ali važnih obaveza”. Mislim da obojica znamo šta to znači", naveo je Cimbaljević.

On je pozvao Đokovića da u znak solidarnosti s onima koji nisu ravnopravni, koji se suočavaju s užasnom mržnjom, koji trpe nasilje i prijetnje smrću, kojima se uskraćuju osnovna prava i slobode, vrati nagradu vlastima Nikšića.

"Ili da je Vi, simbolički, predate nevladinim organizacijama za ljudska prava, "Hiperion" i "LGBT Forum Progres", koje se pokušavaju izboriti za LGBTIQ ravnopravnost u Nikšiću. Nikšić je grad u kojem i Vi i ja imamo određene porodične korijene. Bio sam primoran napustiti taj grad, u kojem sam i rođen, i moju Crnu Goru. Vlasti i pravosudni sistem, prije dvije godine, nisu imale raspoloženja i volje da mi pruže osnovnu bezbjednost dostojnu čovjeka".

Vraćanjem nagrade, kako je naveo Cimbaljević u pismu Đokoviću, ili njenim simboličkim preusmjeravanjem prema LGBTIQ organizacijama koje se bore za ravnopravnost uradićete "najbolju moguću stvar za grad Nikšić, za toleranciju i suživot svih, i pokazati prema svima da ste ove nagrade dostojan nosilac ali ne pod ovakvim uslovima i tretmanu koji doživljavamo".

"Podravljam vas iz egzila u Kanadi, želeći vašoj porodici svako dobro a Vama da ponosno nastavite sa sportskim uspjesima", zaključuje se u pismu Cimbaljevića.

Bonus video: